Oğlum yatıyor katili geziyor

Ankara’da, 1 Haziran 2013’deki Kızılay Meydanı’ndaki Gezi Direnişi sırasında polis Ahmet Şahbaz’ın silahından çıkan kurşunla yaşamını yitiren Ethem Sarısülük’ün davasında polise ödül gibi ceza verildi. Sanık Ahmet Şahbaz’ın “Bileğime gelen taş nedeniyle namlunun pozisyonu değişip maktulün kafasına doğru yönelmiş olabilir” şeklindeki savunmasını çürüterek, bileğine taş değmediğini ortaya çıkaran bilirkişi raporuna rağmen mahkeme, sanık polis Şahbaz’a sadece adli para cezası vermekle yetindi.

Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki karar duruşmasına tutuksuz yargılanan sanık polis Ahmet Şahbaz, duruşmaya SEGBİS ile katıldı. Mahkeme Başkanı, heyet tarafından delillerin ayrıntılı olarak incelendiğini, tarafların dinlenildiğini, araştırılacak başka bir husus kalmadığı için davayı karara bağlayacaklarını söyledi. Son sözü sorulan sanık Şahbaz, "İstediğim, konunun özüne bakılması, adaletli karar çıkması. En ufak kasıtla hareket etmedim. Eylemci grubun yoğun saldırıları kayda geçmiştir. Havaya ateş ettim. Yoğun şekilde taşlara maruz kaldım. Ağaç kütüğü, beton kolonu değilim. O kadar taş atıldı. Bir olumsuzluk yaşanmaması için silahı havaya tuttum. Bu kaza yaşanmışsa eylemcilerin beni taşlamasından olmuştur" dedi.

Ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık polis Ahmet Şahbaz'a, "Meşru müdafaada kastı aşarak ölüme neden olma" suçundan 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası verdi. Hapis cezası, 10 bin 100 lira adli para cezasına çevrildi.

Kararın açıklanmasının ardından Ethem Sarısülük'ün annesi Safı Sarısülük, adliye binasından çıkarken, orada görevli polislere tepki gösterdi. Bunun üzerine oğlu Cem Sarısülük de annesini polislere tepki göstermemesi konusunda uyararak, ''Onun senin oğlundan ne farkı var. Bunların suçu ne? Alçak olanlar görevini yapanlar değil. Alçak olanlar, kararı verenler'' dedi. Anne Safı Sarısülük karara, ''Utansın, parası çoksa kendisi versin. Benim oğlum yatıyor, katil geziyor, parasını yiyor'' diyerek tepki gösterdi.

'İnsan utanır!'

Ethem Sarısülük'ün avukatı Murat Yılmaz, karara tepki göstererek, ''Kasten bir insan öldürüldü. Ama bu ülkede her zaman olduğu kolluk kuvvetleri önce kollandı, sonra AK Saray'da aklandılar. Artık hiç kimse, bu ülkede hukukun olduğu, adaletin olduğunu herkesin mahkemelere güvenebileceğini söylemesin'' diye konuştu.

Polisten tehdit

Duruşmadan sonra konuşan TMMOB ÇED Danışma Kurulu Üyesi Mücella Yapıcı, mahkeme çıkışında kadın bir polisin anneleri tehdit ettiğini söyledi. Yapıcı, “Davacı oldum. Düşünün daha duruşma salonun kapısında kadın polis ‘sıra size gelecek’ diyor. Çok ağır bir durum bu” diye konuştu.

*****

Önce süründürdüler sonra eğlendiler

Ethem’in abisi Mustafa Sarısülük, davanın 4’üncü uruşmasının ardından, “Katili ‘Hayata Dönüş Operasyonu’nun’ yıldönümünde ödüllendirecekler”demişti. 26 yaşındaki Ethem Sarısülük’ü Ankara Güvenpark’ta gündüz günü öldüren Ahmet Şahbaz, 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası aldı ancak bu, 10 bin 100 TL para cezasına çevrildi. Böylece abi Mustafa Sarısülük’ün sözleri doğru çıkmış oldu. BirGün’e konuşan Ethem’in kardeşi İkrar Sarısülük mahkemenin hükmünü şu sözlerle değerlendirdi: “Ne söyleyelim, 3.5 yıl süründürdüler. Sonuçta şaka gibi bir karar vererek adeta bizlerle eğlendiler.”

“Bizler için adalet yokmuş” diyen kardeş Sarısülük, “İnsan hayatının bedelinin 10 bin TL olduğunu gördük” ifadeleriyle konuştu. Anne Sayfı ile ilgili değerlendirmede de bulunan İkrar Sarısülük: “Adaletin bittiği yerdeyiz. Ne söylesin ki, bağırdı, isyan etti ama elimizden bir şey gelmiyor. Kötü durumdayız” dedi. İkrar Sarısülük, davanın Aksaray’a kaçırıldıktan sonra kamuoyundan da koparıldığını belirterek şunları aktardı: “İlgi azaldı. Özellikle 4. ve 5. duruşmaya 20-25 kişilik bir katılım oldu. Davanın kamuoyunun desteğini yetirmesi de bu kararın verilmesinde etkili oldu.” Erk Acarer