Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası’nda açıklama yapan Cumartesi Anneleri, adaletsizliğe son verilmesini istedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya seslenen Cumartesi Annesi Yıldız, gözaltına alındı.

Oğlunun akıbetini sorması suç mu?

HABER MERKEZİ

Cumartesi Anneleri, 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası’nın ilk gününde Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nin önünde basın açıklaması yaptı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya seslenen, gözaltında kaybedilen 19 yaşındaki Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız, konuşması gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. Polislerin çekiştirmesi sonucu yere düşen Cumartesi Anneleri’nden Yıldız, zorla araca bindirildi.


ARTIK SON VERİN

Cumartesi Anneleri, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) ortak basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, adliyelerin kapısının cezasızlığa değil adalete açılmasını istedi. “Buradayız çünkü yargı makamları gözaltında kaybetme vakalarında maddi gerçeği açığa çıkarma ve suçun faillerini tespit edip cezalandırmak yerine, gerçeği örtbas etme, failleri cezasız bırakıp adalet talep edenlerin seslerini bastırma ve cezalandırma yönünde bir pratik sergiledi” diyen Yoleri, gözaltında kaybetmelerin tüm devlet kurumlarının işbirliği ile örtbas edildiğine dikkat çekti. Yoleri, “İnsan haklarını ve hukuku yok sayan, kurumları çürüten, adaletsizliği derinleştiren keyfiliğe son verin. Dört yıla yakın bir süredir hiçbir hukuki dayanağı olmadan bize ve tüm topluma kapattığınız Galatasaray’daki yasağı derhal sonlandırın” dedi.

12 Eylül’den sonra gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan ve dosyası zamanaşımına uğratılan Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır, kayıp dosyalarındaki cezasızlık politikasına değindi. Kırbayır, şunları dile getirdi: “Her ne olursa olsun kayıplarımızın akıbetinin sormaktan ve kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray Meydan’ından vazgeçmeyeceğiz”. Gözaltında kaybedilen Rıdvan Karakoç’un kardeşi Hasan Karakoç da “İnsanlarımız gözaltında işkenceyle katledildi. Mezarları dahi yok edilmek istendi. 27 yıldır bu alanda insanlık için mücadele ettik” ifadelerini kullandı.

27 yıldır kayıplarını aradıklarını anımsatan Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız, şunları söyledi: “Galatasaray Lisesi önündeki yerimiz bize yasaklanmış. ‘Adalet var’ diye adaletin önüne gelmişiz. Adalet var ama adalet adaletsizlerin elinde. Nasıl var olacak? Valiye mi seslensem bu Süslü Sülo’ya mı? Süslü Sülo, bu yasaklarınla bir gün sen de o yasağa uğrayacaksın. Vali efendi de bir an önce yerimizi açsın. Ben evladımı bu devlete güvenlik güçlerine güvenerek verdim. Peki, bunu ben mi soracağım yoksa önünde olduğumuz savcılar hâkimler mi soracak?”

YERE DÜŞÜRDÜLER

Basın açıklamasının ardından polis, dağılma çağrısı yaptı. Adliyenin önünden ayrılan Hanife Yıldız, gözaltına alındı. Zorla araca bindirilmek istenen Yıldız, yere düştü. Daha sonra polis, Yıldız’ı zorla araca bindirerek Çağlayan Karakolu’na götürdü. İfadesi alınan Yıldız serbest bırakıldı. Haber Merkezi