Eğitim Hakkı Platformu üyeleri, af bekleyen 800 bin öğrenciye seçimlerden önce verilen sözün tutulması talebiyle Taksim'de buluştu

AYŞEGÜL SAVAŞTA

Eğitim Hakkı Platformu (www.af2008.org) üyeleri bir türlü çıkarılmayan öğrenci affı için Taksim'de protesto eylemi düzenledi. 800 bin öğrencinin af beklentisi içerisinde olduğuna dikkat çeken Platform üyeleri Tramvay Durağı'na ellerinde yüzlerce balonla gelerek seçim öncesi hükümetin verdiği öğrenci affı sözünün balon olmamasını istedi. Üniversitelerden çeşitli nedenlerle bugüne kadar 800 bin kişinin uzaklaştırıldığını belirten Eğitim Hakkı Platformu adına açıklama yapan Merve Taşkın, öğrencilerin mağdur durumda kaldıklarını ifade etti. Taşkın "acil olarak af bekliyoruz" dedi.

AKP hükümetinin öğrencilere seçimden önce verdiği sözü tutmadığını, mağdur durumdaki öğrencilerin bugün de siyasi çekişmelerin kurbanı olmasından artık kurtulmaları gerektiğini açıklayan Platform Sözcüsü Merve Taşkın, YÖK eski Başkanı Erdoğan Teziç'in ek sınav ve devam hakkı ile bu öğrencilerin mezuniyetlerine olanak tanınması gerektiği görüşünü hatırlattı. Taşkın, "2005'te yine siyasi çekişmelere malzeme olan öğrenci mağduriyeti 5 yıllık bir süreyi kapsamış, iktidarla muhalefet arasındaki çekişme üniversitelere de indirgenince birçok üniversitede aftan dönen öğrenciler adeta eğitim adına linç edilmişlerdir" dedi.

YÖK'E ÜÇ MAYMUN BENZETMESİ

Üzerinde 'yüz binler için öğrenci affı' yazılı balonlarla Taksim Tramvay Durağı'nda protestoda bulunan Eğitim Hakkı Platformu üyeleri AKP'nin ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir yandan okuma-yazma kampanyaları yürütülürken diğer taraftan ise yüz binlerce öğrenciyi eğitim hayatının dışında tuttuğunu belirtti.

Platform Sözcüsü Merve Taşkın, YÖK tarafından öğrencilerin neden ya da ne için okullarından ilişiğinin kesildiğine dair kayıtlarını bile tutulmadığını iddia etti. Taşkın sözlerini şöyle sürdürdü; "YÖK'ün mağdur öğrenciler ile ilgili ne yapılacağı sorusuna karşın, 'bir fikrimiz yok' ya da 'bizi ilgilendirmez' gibi söylemlerle adeta 3 maymunu oynadığını görüyoruz."

Protesto sonrasında platform üyeleri ellerinde tuttukları balonları Taksim Meydanı'nda gökyüzüne bıraktı.