Ekonomik sıkıntılarla birlikte eğitim almakta zorlanan öğrenciler kayıt yaptırmaya gelince bir kez daha barınma sorunuyla karşılaştı. Kimi öğrenciler çözümü akrabalarının yanına sığınmakta bulacak.

Öğrenci akraba yanına sığınacak
İstanbul Üniversitesi’ne kayıt olan öğrenciler hatıra fotoğrafı çektirdi. (Fotoğraf: BirGün)

Asena TUNCA

Zorlu aşamalardan geçerek üniversite eğitimi almaya hak kazanan öğrencilerin kayıt süreci, dün başladı. Öğrencilerin önlerinde belki de en kritik aşama barınma. Sorunun çözümüne yönelik tek bir adım bile atılmazken, üniversite sınavında barajın kalkmasıyla daha fazla öğrenci bu sorunla karşı karşıya. Önündeki seçenekler ise yetersiz KYK yurtları, kirasıyla rekor kıran konutlar, fiyatta onları aratmayan özel yurtlar.

İstanbul Üniverseti'sini kazanarak kayıt yapmaya gelen öğrencilerin sorunları da benzer.

İstanbul Üniversitesi’ne kayıt yaptırmak için çevrimiçi kayıt yöntemini tercih etmeyen 12 kişiden 9’u (yani yüzde 75’i) İstanbul’da ikamet ediyor. İstanbul’da ikamet edenler “Burada oturmasaydık çok zor olurdu” derken İstanbul dışından kayıt yaptırmaya gelenler “kaydı bahane ederek kalacak yer sorununu çözmeye geldik” diyor.

SADECE GELİŞE BİN LİRA HARCADIK

Tekirdağ’dan çocuğuyla üniversite kaydı yaptırmaya geldiğini belirten baba, “Buraya gelene kadar bin lira harcadık. Bunun bir de dönüşü var. Ev bakmayı düşünmüyoruz ben belediye çalışanıyım o kadar parayı nasıl vereyim. Yurt bakacağız ama yurt da ev fiyatı olmuş” ifadelerini kullandı.

Bilecik’ten kızını kayda getiren veli ise “Kızım halasında kalacak. Şimdilik en uygun çözüm bu oldu. Birazdan onlarla görüşmeye gideceğiz” diye konuştu.

Kayıt yaptırmaya Bursa’dan gelen öğrencinin ailesi de şu sözleri söyledi: “Oğlum bu sene mecburen dayısında kalacak. İyi bir üniversitede iyi bir bölüm kazandı. Yurt veya kirayı karşılayacak gücümüz yok, dayısı yardım edecek.”

Öte yandan yurt broşürü dağıtan emekçiler ise "Broşürler elimizde duruyor, pek bakan olmuyor. Boşuna bekliyoruz" diye konuştu.