KYK yurtlarında yaşanan sorunlar bitmiyor. Son olarak Dersim ve Gümüşhane’deki yurtlarda öğrenciler yemekten zehirlenme şüphesiyle hastanelik oldu. Öğrencilerin ortak talebi yemeklerin bir an önce düzeltilmesi.

Öğrenci yurtlarında yemek sorunu: "Yiyemiyoruz, çok kötü"

Kayhan AYHAN

Yeni eğitim-öğretim yılına barınma ve beslenme sorunu ile başlayan üniversiteliler, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında ise bir takım sorunlarla karşı karşıya. Son olarak Dersim ve Gümüşhane'de öğrenciler yedikleri yemekler sonrası zehirlenme şüphesiyle hastanelik oldu. Öğrenciler, yemek sorununun büyük problem olduğunu belirterek "Gelen yemekleri çoğu zaman yiyemiyoruz, çok kötü. Sürekli yemeklerden arkadaşlarımız zehirleniyor. Hem fiziken hem psikolojik olarak yıpranıyoruz" dediler.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, üniversitelerin yurt kapasitelerinin 800 binin üzerine çıktığını açıklamıştı. Ancak bu kapasite artışı, yeni yapılan yurtlarla değil, odalara yatak ve ranza atılması ile yapılmış, yurtlar adeta koğuşa dönmüştü. Yurtlardan gelen fotoğraflarda odalardaki çalışma masalarının da alan yetersizliği nedeniyle çıkarıldığı görülmüştü. Bu sorunların yanında yurtlarda dağıtılan yemeklerin porsiyonların daha da küçülmesi ve yemeklerdeki besin değerlerinin de düşmesi de tartışılmıştı. Hayat pahalılığı nedeniyle dışarıda yemek yemekte zorlanan öğrenciler yurtlar ve üniversite yemeklerine mecbur bırakılmıştı. Yemeklerin sağlıklı olup olmadığı tartışılırken KYK yurtlarında öğrencilerin zehirlenme haberleri geldi.

52 ÖĞRENCİ ZEHİRLENDİ

Dersim’de KYK Tunceli Anadolu Kız Öğrenci Yurdu’nda öğrenciler, gıda zehirlenmesi yaşadı. En az 12 öğrenci önceki gün, mide bulantısı şikayetiyle Tunceli Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Kentte daha önce de KYK Erkek Yurdu’nda gıda zehirlenmeleri yaşanmıştı. Gümüşhane’nin Torul ilçesinde de Hacı Şaban Cengiz KYK Erkek Öğrenci Yurdu’nda 40 öğrenci de yemekten zehirlenme şüphesiyle hastaneye başvurdu. Tedaviye alınan öğrencilerden 3 tanesi Gümüşhane Devlet Hastanesi’ne sevk edilirken, öğrencilerin hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.

SÜREKLİ ZEHİRLENİYORUZ

Munzur Üniversitesi'nde okuyan öğrenciler BirGün'e yaptıkları açıklamada, yemek sorununun en büyük sıkıntı olduğunu belirterek, "Çoğu zaman yemek dahi yiyemiyoruz çünkü kalmıyor. Zaten gelen yemekler de yenilmiyordu. Yemekler taze ve doyurucu değil. Çoğu gün bayat yemek geliyor. Sürekli bu yemeklerden arkadaşlarımız zehirleniyor. Hem fiziken hem psikolojik olarak yıpranıyoruz" dedi. Bir başka öğrenci ise yurtlarda verilen yemeklerin kendilerini doyurmağını, yemekleri mecburiyetten yediklerini belirterek, yurtlardaki yemeklerin iyileştirillesini istedi. Öğrenciler, ayrıca yurtta duş sorunu da yaşadıklarını kaydederek "İstediğimiz gibi duş alamıyoruz. Bir gün su sıcaksa beş gün soğuk. Petekleri açmıyorlar, öğrencinin yanında değiller" ifadelerini kullandılar.

***

YURTLARI İSTİSMAR ETMEK İSTİYORLAR

Kasapoğlu birilerinin yurtları malzeme yapmak istediğini belirterek, "Yurtları istismar etmek istiyorlar; onların hayal edemeyeceği çapta sunduğumuz hizmetleri, onların rüyalarında dahi göremeyecekleri şekilde geliştirdiğimiz kapasiteyi karalamaya çalışıyorlar. Asla bu fırsatı onlara tanımayacağız" dedi.