AKP’li Bulu’nun Boğaziçi’ne rektör olarak atanmasını protesto eden binlerce öğrenci ve akademisyen okul önünde bir araya geldi. “Kayyum rektör istemiyoruz” diyen öğrenciler ve akademisyenler, Bulu’yu ve atanmış tüm rektörleri istifaya çağırdı.

Öğrenciler, akademisyenler üniversitesine sahip çıktı: Kayyum rektöre hayır

Meral DANYILDIZ

AKP’Lİ Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne daha önce AKP’de birçok görev alan ve 2015’te İstanbul 1’inci Bölge’den milletvekili aday adayı olan Melih Bulu’yu atamasını protesto etmek isteyen öğrenciler üniversite önünde bir araya geldi. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı alanda öğrenciler “İntihalci rektör istemiyoruz” , “Üniversiteler bizimdir” , “Kayyum rektör istemiyoruz” sloganları attı. ‘Özgür üniversite’ talep eden Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve ODTÜ öğrencileri de destek verdi. Öğrencilerin üniversitenin rektörlük binasına astığı mühürde, “Bu Bina AKP’li Melih Bulu’nun Rektör Atanması Sebebiyle Boğaziçi Öğrencileri Tarafından Mühürlenmiştir!” ifadesi yer aldı.

Öte yandan öğrenciler üniversiteden çıkarken polis biber gazı, plastik mermi ve tazyikli suyla müdahale etti. Üç öğrenci gözaltına alındı, fakat daha sonra bırakıldı. Polisin üniversitenin kapısının demir parmaklıklarına kelepçe takması ise dikkat çekti.


Öğrenciler tarafından yapılan açıklamada, üniversitelere 2016’dan sonra tek elden kayyumlar atanmaya başlandığı hatırlatıldı. Boğaziçi Üniversitesi’ne 1980’deki askeri darbe rejimi döneminden beri ilk defa okul dışından bir rektör ataması yapıldığını ifade eden öğrenciler, şunları kaydetti: “Akademi, ideolojiler üstü bir oluşumdur; ancak üniversite mensuplarının iradesinin hiçe sayılarak üniversitemize bir rektör atanması politiktir. Biz Boğaziçili öğrenciler olarak, üniversitemizin ilkelerine ve kültürüne binaen, üniversitemizin özerkliğinin; kişiliğine ve geçmişine bakılmaksızın tepeden atanan herhangi bir akademisyen ile değil, üniversite mensuplarının yaptığı demokratik yollarla belirlenen bir rektör seçimiyle sağlanacağını savunuyoruz.”

ogrenciler-akademisyenler-universitesine-sahip-cikti-kayyum-rektore-hayir-824897-1.

Kayyum rektör istemediklerini belirten öğrenciler, üniversitenin karar alma mekanizmalarındaki özerkliğine, demokratik ilkelerine, düşünce özgürlüğüne ve seçim yapma iradesine yapılan müdahaleleri kabul etmeyeceklerini aktardı. Öğrenciler, taleplerini şöyle sıraladı:

♦ Tüm üniversitelerdeki kayyum rektörlerin istifasını, bütün rektörlerin demokratik yöntemlere uygun olarak seçimle belirlenmesini istiyor ve akademisyenlerden acilen yeni bir seçim düzenlemelerini talep ediyoruz.

♦ Bu demokratik tavır ve zorunluluğun bütün üniversitelerde yer bulması için hem diğer üniversitelerden öğrenci arkadaşlarımızı hem de mezunlarımızı bize destek olmaya çağırıyoruz.

ÖĞRENCİLERDEN KORKUYORLAR

İstanbul Üniversitesi adına açıklama yapan öğrenciler, “Bizim de Mahmut Ak gibi bir illetimiz var. Ama ODTÜ’de de, Boğaziçi’nde de direnişle kazanacağız. Üniversite hakkımızı elimizden alanlara cevabımızı o kapılardan atlayarak verdiysek o direnişimiz bugün Boğaziçi’nden Melih’i atacaktır. Direnişimiz ilmek ilmek büyüdü. Üniversiteler bilim isteyen, özgürlük isteyen öğrencilerindir; sizin devlet aklınızın değildir” dedi. ODTÜ Dayanışması’ndan bir öğrenci ise, “Buraya araba araba polis gelmesinin sebebi öğrencilerden korkmalarıdır” şeklinde konuştu.

İTÜ’den bir öğrenci, “Mücadeleniz mücadelemizdir. Metal işçilerinin, maden işçilerinin, baroların mücadelesinin hepsi hürriyet mücadelesidir. Dayanışmanızı selamlıyoruz, her daim yanınızdayız” ifadelerini kullandı. Öğrenciler, basın açıklamasının ardından Güney Kampüs’ten Kuzey Kampüs’e yürüyüş gerçekleştirdi. Ardından öğrencilerin yapmak istedikleri forum için okula girmeleri engellendi. Öğrenciler, bariyerlerden atlayarak forumlarını gerçekleştirdi.

ogrenciler-akademisyenler-universitesine-sahip-cikti-kayyum-rektore-hayir-824898-1.

***

Rektör seçimi istiyoruz

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atanması, sosyal medyanın da tepkisini çekti. “Boğaziçi rektör seçimi istiyor” etiketiyle paylaşım yapan binlerce kişi, Erdoğan’ın üniversiteye atadığı Melih Bulu’ya ve seçilmişler yerine atanmışların rektör yapılmasına tepki gösterdi.

Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği, İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi ve İstanbul Tabip Odası da yaptıkları, “Değerlerinin savunucusuyuz. Öğrencilerimizin, akademisyenlerimizin ve idari kadromuzun yanındayız” mesajı verdi.

Açıklama yayımlayan SOL Parti ise “Kayyum rektöre karşı Boğaziçi Üniversitesi önünde okulunu savunan öğrencilerin yanındayız. Piyasacılığa, gericiliğe, baskıya karşı özgür, demokratik, özerk üniversite mücadelesini büyütelim!” dedi.

Öte yandan rektör atamasını savunan AKP Sözcüsü Ömer Çelik, "Bir kişinin siyasi görüşünün olması suç değil. Demokrasilerde apolitik birey olmaz, insan boşlukta yaşamaz" ifadelerini kullandı.

***

CHP: Öğretim elemanları seçsin
CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, öğretim elemanlarının kendi rektörlerini seçmeleri ve seçimde en yüksek oyu alan adayın doğrudan göreve başlaması için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu. Özdemir, üniversite özerkliğinin öne çıkan en önemli göstergelerinden birinin üniversite öğretim elemanlarının kendi yöneticilerini belirleme özgürlüğü olduğunu ifade etti. Özdemir, rektör belirme sürecinin 12 Eylül’ün de gerisinde olduğunu belirtti. Öte yandan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da Boğaziçi Üniversitesi’ne gelerek eylem yapan öğrencilere destek oldu.