Krizle birlikte öğrencilerin beslenme sorunu büyüyor. CHP’li Gök’ün, “Üniversite kantinlerindeki yüksek fiyatlar için neden adım atılmıyor?” sorusuna YÖK’ten verilen yanıtta, “Bu hususla ilgili bir bilgi bulunmamakta” denildi.

Öğrenciler krizle baş başa bırakıldı
Fotoğraf: AA

Mustafa BİLDİRCİN

Giderek artan hayat pahalılığı ve dramatik şekilde düşen alım gücü, öğrencilerin en temel gereksinimi olan beslenme ihtiyacına ağır darbe vurdu. Temel eğitim kademesindeki çok sayıda öğrenci, kantinlerdeki yüksek fiyatlar nedeniyle dersleri aç takip etmek zorunda kalırken benzer sorunu üniversite öğrencileri de yaşıyor.

Üniversite kantinlerindeki fiyatların yüksekliği, okul yemekhanelerinin yetersiz ve pahalı menüleri nedeniyle öğrenciler, koca bir günü tek öğünle geçirmek zorunda bırakıldı. Üniversite öğrencilerinin şikayetlerini TBMM gündemine taşıyan CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

CHP’li Gök’ün önergesinde şu sorular yer aldı: "Üniversite kantinlerinde belirlenen yüksek fiyatların makul seviyelere indirilmesi için neden herhangi bir adım atılmamaktadır? Üniversite kantinlerindeki çay, kahve ve tost için belirlenen fiyatların güncel ortalaması nedir?"

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, önergedeki soruların yanıtı için YÖK’ten yazı istedi. YÖK’ün yazısında, soruların hiçbiri yanıtlanmadı. YÖK Başkanvekili Cevahir Uzkurt imzalı tek cümlelik yazıda, “Soru önergesinde bahsi geçen hususlarla ilgili olarak Kurulumuz Başkanlığında herhangi bir bilgi bulunmamaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Yanıtı BirGün’e değerlendiren Levent Gök, şunları kaydetti:

“Yükseköğretim öğrencilerinin en temel sorunlarının başında gelen gıda pahalılığı konusunda YÖK ve MEB sorumluluk kabul etmemekte, gençlerimizin yetersiz beslenmesini, okulda bir çay dahi içemeyecek durumda olmasını umursamamaktadır. YÖK, asli sorumluluğunun akademik özgürlükleri kısıtlamak ve Saray’ın talimatları çerçevesinde evrak işleri görmek olduğunu itiraf etmekte, MEB özel okul zincirlerinin sorunlarını gidermek konusundaki hassasiyetinin yarısını bile dar gelirli öğrencilerimize göstermemektedir. Üniversite kantinlerindeki fiyat değişimlerinin dahi kaydını tutamayan eğitim sorumluları üniversiteleri zapt edilecek birer kale olarak görmeye devam ettiği sürece Türkiye’de bilim ve sanatın nefes alması bile mümkün gözükmemektedir.”