Burs ve krediler üniversite öğrencileri için geçen yıla göre 200 TL’lik bir zamla 850 TL oldu. Öğrenciler ‘200 TL’lik bir zam geldi ancak bu rakam öğrencilerin cebine 200 TL’lik bir artı değer olarak girmedi. Geçen yıllara göre alım gücü her geçen gün düşüyor’ dedi.

Öğrenciler KYK bursuna gelen zammı yetersiz buluyor: Bir cebe giriyor diğerinden çıkıyor

Yağmur Beril VAROL

Hafta başında öğrenim kredisi ve burs başvurularının sonuçları açıklandı. Açıklanan sonuçların ardından 650 TL olan aylık burslara 200 TL zam yapılarak 2022 yılından itibaren 850 TL olarak ödeneceği açıklandı. Öğrenciler ise 200 TL’lik bu zammın hiçbir anlamının olmadığını söyledi.

Geçen yıllara göre alım gücünün her geçen gün düştüğünü vurgulayan Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisi Muhammed Karadaş, “200 TL’lik bir zam geldi ancak bu biz öğrencilerin cebine 200 TL’lik bir artı değer olarak girmedi. Dolar bazında baktığımızda geçen yıl aldığımız burs 91 dolar iken bu sene aldığımız burs ortalama olarak 65 dolara kadar geriledi. Belki dolarla maaş almıyoruz ama enflasyonun artışı dolara bağlı. Bizler bu yolla artan fiyatlardan alışveriş yapıyoruz. Geçen yıl 3 kişi kaldığımız eve kişi başı 500 TL kira ödüyorduk ve bursumuzdan kirayı çıkınca her ay 150 TL kalıyordu. Şimdi ise ev kiraları arttı ve aynı eve aldığımız 850 TL’nin tamamını veriyoruz. Hatta ev kiralarına göre bazı arkadaşlarımız üzerine para koymak zorunda kalıyorlar. Elektrik, doğalgaz, mutfak masrafı gibi masrafları hiç saymıyorum bile” dedi.

Karadaş ihtiyacı olan birçok öğrenciye burs çıkmadığını belirtti ve ekledi: “Bu burs-kredilerle bırakın bir üniversite öğrencisinin kendini geliştirebilmek için kitap almasını, sosyalleşmek için tiyatroya, sinemaya gitmesini en temel ihtiyaçlarımızdan bile feragat etmek zorunda bırakılıyoruz. Bizleri geleceksizliğe mahkûm edenler bizlerin hakkı olan paralarda saraylarında lüks yaşamlarını devam ettiriyorlar ama bu düzen böyle gitmez.”

KREDİ ALANLARIN BORÇ MİKTARI ARTIYOR

KYK bursuna gelen zammın ülkedeki durumu özetler nitelikte olduğunu anlatan bir diğer Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisi Elif Toptaş, “Artık öğrenciler de geçinemiyor. Zaten burs sistemini anlamak da zor. Aile geliri yüksek olan öğrencilerin burs alıyor fakat benim gibi sadece babası memur olan birinin burs alamıyor olmasına anlam veremiyorum. Ya gelir düzeyleri tam anlamıyla araştırılmıyor ya da bu burslar loto gibi şans faktörüyle dağıtılıyor. Burs çıkmayan öğrenciler kredi almak zorunda kalıyor. Kredinin de çok fazla olumsuz yanı var. Daha üniversiteyi bitirince iş garantisi olmayan bireyler olarak devlete borçlanmak gerçekten aldığımız parayı bile suçluluk ile harcamamıza neden oluyor. Bursa zam geldikçe krediye de zam geliyor ve ödenecek olan miktar artıyor. Her şeyi bir tarafa bırakırsak hala bu parayla geçinmenin mümkün olmayışı konuşulmalı. 850 TL’nin en az 400 TL'si devlet yurduna veriliyor. Aslında devlet bir cebimize koyduğunu diğer cebimizden alıyor” diye konuştu.

Babasının malulen emekli olduğunu, kirada yaşadıklarını ve başka bir gelirleri olmadığı halde kendisine burs çıkmamasını eleştiren Bakırçay Üniversitesi öğrencisi Semih, “Durumlarının iyi olduğunu bildiğim bazı arkadaşlarıma burs çıktı. Bunu sorgulamak ne kadar doğru bilmiyorum ama ailesi İzmir’de olup İzmir’de okuyan arkadaşlara bile burs çıktı. Ben artık bunun denetlendiğine de inanmıyorum yok 10 tane yere gönderiliyormuş falan. Ben çok zor geçiniyorum. Madem bu kadar denetleniyor o zaman bana da çıkması gerekirdi. Bizim ne evimiz var ne arabamız var. Üstümüze hiçbir tapu yok. Evde kimse çalışmıyor. Babam engelli olduğu için malulen emekli. Okuyan bir kardeşim var. Bunlara ek olarak babamın çok büyük borcu var şimdi bana çıkmayıp bu burs kime çıkıyor ben anlamıyorum” ifadelerini kullandı.