Bu sene de sınav öncesi atılan adımlar birçok öğrencinin bir yılına mal oldu. Diyarbakır’da farklı illere gönderilen yüzlerce öğrenci sınava yetişemedi, depremzede öğrenciler konaklama ücretleri nedeniyle sınavı kaçırdı.

Öğrenciler yine mağdur edildi
Sınavı kaçıran öğrenciler kapıların üstünden atlamaya çalıştı. (Fotoğraf: AA)

HABER MERKEZİ

YKS’nin ilk ayağı dün 3 milyondan fazla öğrencinin katılımıyla tamamlandı. Ancak ÖSYM’nin sınav yerlerini farklı iller olarak belirlediği birçok öğrenci ya sınava giremedi ya da girerken büyük zorluklar yaşadı.

Depremzede öğrencilerin karşılaştıkları sorunların yanı sıra Diyarbakır’da yaşayıp farklı illerdeki okullara yönlendirilen yüzden fazla öğrenci sınavlara giremeyenler arasında yer aldı, bir seneleri yanlış yönlendirme nedeniyle heba oldu.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için farklı illere yerleştirilen 35 bin kadar öğrenci sınav günü büyük zorluklarla karşılaştı.

Eğitim Sen başta olmak üzere birçok dernek ve kurumun revize edilmesini istediği sınav yerine ilişkin planlamanın değiştirilmemesi nedeniyle en az 138 öğrenci sınava giremedi.

6’SI SINAVA GİREBİLDİ

Diyarbakır'daki öğrenciler erken saatlerde sınava gireceği okullarına aileleri ve yakınlarıyla birlikte gitti. Ancak bazı Diyarbakırlı öğrenciler ise ÖSYM’nin yoğun başvuru gerekçesiyle çevre illerde sınava girdi.

Sınav yerlerinin açıklanmasıyla birlikte Sivas, Ankara gibi uzak illerde sınava gireceklerini gören öğrenciler sosyal medyada bu duruma tepki gösterdi. Tepkilerin büyümesiyle birlikte ÖSYM kısmi olarak geri adım attı ve bazı öğrencilerin sınav yerlerini uzak illerden alarak bu kez de Mardin, Bingöl, Batman gibi illere verdi. Sınav yerleri değiştirilmeyen öğrenciler ise ÖSYM’nin ısrarına yenik düşerek Sivas’a gitmek zorunda kaldı. Diyarbakır’dan Sivas’taki Karşıyaka Nuri Dönmezcan İlkokulu’na sınav için giren öğrenciler ilginç bir durumla karşılaştı. 144 kişinin sınava gireceği Nuri Dönmezcan İlkokulu’na sadece 6 öğrenci sınava girdi, 138 öğrencinin sırası ise boş kaldı.

DEPREMZEDELER MUZDARİP

Maraş merkezli depremler nedeniyle sınav yeri başka illerde çıkan öğrenciler de büyük zorluklar yaşadı. Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda sınava giren depremzede öğrenciler sınav yerleri uzak olduğu için sitem etti. Sınav için farklı bir ile gittiğini söyleyen bir öğrenci, konaklayacak yerlerin pahalılığından yakındı. Birçok depremzede öğrenci ise sınav yerlerine ulaşmakta büyük zorluk yaşadıklarını aktardı.

Sınav yeri başka ilde olduğu için sınavı kaçıran depremzede öğrenciler de oldu. Malatya’da yaşayan Ali Mert Deniz isimli bir öğrenci sınava girmek için Elazığ’a gitti. Ancak Deniz, aşırı trafik yoğunluğundan dolayı geldiği okulda sınava 1 dakika geç kaldığı için içeri alınmadı. Sınava giremediği için yetkililerden yardım isteyen Deniz, “Elazığ’da kalacak yerim olmadığı için erkenden gelemedim. Trafik de yoğun olduğu için geç kaldım” ifadelerini kullandı.

Malatya merkezden sınav için geldiğini belirten Ali Mert Deniz, “Evimiz ve iş yerlerimiz yıkıldı. 1 dakika geç kaldığım için almıyorlar. Depremzedeyim zaten, her şeyimiz gitmişti 1 dakika içerisinde de hayatımız gitti. Yapacak bir şey yok. Bir şeylerin yapılmasını rica ediyoruz. Bir iki dakikaya bağlı olarak geleceğimiz yok olmasın. Trafikten dolayı geciktim. Malatya’nın girişi komple kapalıydı burada da kalacak yerim olmadığı için önceden gelemedim. Maddi olarak zaten bitmişiz. Bu şekilde geldik ama olmadı” dedi. 

***

Okul yanına pazar kuruldu

Ankara'nın Etimesgut ilçesinde bulunan Alsancak II. Abdülhamid Han Ortaokulu Yeni Bina'da YKS’ye giren öğrenciler, pazarcı şoku yaşadı. Öğrenci velileri, milyonlarca öğrencinin geleceğini ilgilendiren YKS'nin ilk oturumunun yapılacağı okulun hemen yanına pazar kurulmasına tepki gösterdi. T24’ün haberine göre veliler, pazarcı esnafının bağırışlarından ve gürültüden dolayı öğrencilerin sınavda konsantre olamayacağını ve motivasyonlarının bozulacağını söyleyerek pazar yerindeki zabıta ekiplerine durumu iletti. Zabıta ekipleri ise ailelere bir şey yapamayacaklarını, pazarcı esnafını uyardıklarını söyledi. Bu arada bir pazarcı esnafının, "Şu yolu açın, başlarım sınava" diyerek, velilere tepki göstermesi dikkati çekti.