YÖK'ün kuruluş yıldönümü dün Beyazıt Meydanı'nda gerçekleştirilen bir eylemle protesto edildi.

ULAŞ ÖZTÜRK-SİNAN K. BİLGENOĞLU-VOLKAN AYDIN / YÖK'ün kuruluş yıldönümü dün Beyazıt Meydanı'nda gerçekleştirilen bir eylemle protesto edildi. Tramvay Durağı nda toplanarak pankartlarla Beyazıt Meydanı' na yürüyen öğrenciler İstanbul Üniversitesi Merkez Kampüsü'nden çıkan başka bir öğrenci grubuyla birleşti. Burada polis'in yoğun ablukası altında slogan atan yaklaşık 1000 kişilik öğrenci grubu adına bir basın açıklaması yapıldı.

‘ÜNİVERSİTE RANT ALANI’
Açıklamada, ''24 yıl önce 12 Eylül askeri faşist darbesinin ürünü olarak kurulan ve ilk icraati binlerce öğrenciyi üniversiteden uzaklaştırmak olan YÖK, bugünse AKP ile girdiği iktidar ve rant kavgasından karşımıza üniversite savunuculuğ u maskesi ile çıkmaktadır. Bu kavgadan öğrenciye düşen ise, paralı eğtim, müşterileşme, artan baskı, geleceksizleşmedir. İşte bu yüzden bugün buradayız'' denildi.

Basın açıklamasının ardından Marmara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi'ndeki öğrencilerin sorunlarının anlatıldığı konuşmalar yapıldı. Boğaziçi Üniversitesi'nde hazırlık sınıfını geçemediği için yurtlardan atılan öğrenciler Güney Kampüsü içinde çadırda yaşadıklarını belirtirken, İTÜ'lü öğrenciler ise harç parası hariç zorunlu bağış adı altında 330 YTL para ödediklerini söylediler. Liselilerin de ''ÖSS Kaldırılsın!'' sloganıyla destek verdiği eylemde sık sık ''YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!'', YÖK, polis, medya. Bu abluka dağıtılacak!'' sloganları atıldı.

KAMPÜSE GİRİLDİ
Beyazıt Meydanı'ndaki eylemden sonra Merkez Kampüs ana kapıdan içeri girmek isteyen öğrencilerle polis arasında kısa bir gerginlik yaşandı.

Rektör'ün izin vermemesi üzerine içeri alınmadıklarını söyleyen öğrenciler, ''Üniversitelerde söz sahibi olması gerekenler bizleriz ancak içeri dahi alınmıyoruz'' diyerek rektörü protesto etti. Buradan Merkez kampüs araç giriş kapı sına doğru sloganlarla yürüyen öğrenciler olaysız şekilde dağıldı. Eğitim Sen Üniversite Şubesi öğrencilerine destek verdi.

Beyazıt Meydanı’nda gerçekleştirilen eylemden hemen önce bir grup Eğitim-Sen üyesi de öğrencilerle beraber üniversite kapısına gelerek bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Eğitim Sen adına konuşan Eğitim Sen Yönetim Kurulu üyesi Mübeccel Karabat, ''Eğitim Sen üniversiteler şubesi olarak üniversitelerde YÖK'ün de siyasal iktidarın da gölgesini istemiyoruz. Tüm üniversite bileşenlerini bugün ve sonrasında eğitim hakkının satılık olmadığı, özerk, bilimsel bir üniversite için mücadeleye çağırıyoruz'' şeklinde konuştu.

YÖK eylemleri Türkiye’nin her yerinde
»İZMİR
EGE ÜNİVERSİTESİ

(EÜ) Kampusu'nda toplanan bir grup öğrenci, YÖK'ün kuruluşunu yürüyüş yaparak, protesto etti. Edebiyat Fakültesi önünde toplanan öğrenciler, YÖK karşıtı pankart açarak ve slogan atarak yürümeye başladılar. Yemekhane önünden yurtlara kadar yürüyen öğrenciler, yeniden Edebiyat Fakültesi önüne geldiler. Topluluk adına basın açıklamasını okuyan Merve Güneş, 6 Kasım 1981 tarihinde YÖK'ün kuruluşuyla birlikte atılan adımların, Türkiye üniversitelerine somut bir biçimde yansıdığını iddia etti. Topluluk, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

»BURSA
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ
Görükle Kampüsü'nde 'Devrimci Öğrenci Sendikası Girişimi' adlı yaklaşık 30 kişilik grup, Yüksek Öğretim Kurulu'nu (YÖK) protesto etti. İktisadi İdari Bilimler Fakültesi önünde toplanan öğrenci grubu sloganlar eşliğinde yürüdükten sonra Mediko önünde basın açıklaması yaptı.

»MERSİN
MERSİN ÜNİVERSİTESİ

Çiftlikköy kampusünde gerçekleşen gösteriye yaklaşık yüz öğrenci katıldı. Olaysız geçen protestoda öğrenciler, fen edebiyat fakültesinden kampus girişine yürüyerek burada bir basın açıklaması yaptı.

»ANKARA
ÖĞRENCİLERE TUTUKLAMA İSTEMİ

Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından bu sabah Ankara Adliyesi'ne sevk edilenlerden 40'ı terör ve organize suçlara bakmakla görevli cumhuriyet savcılığına, yaşları 18'in altında olan 9 kişi de çocuk mahkemesine getirildi. Çocuk mahkemesine çıkarılanlar serbest bırakılırken, diğer 40 kişiden 39'u cumhuriyet savcılığındaki sorgularının ardından, yeni Türk Ceza Kanunu'nun 220. maddesinin 8. fıkrasında düzenlenen ''örgüt propagandası yapmak'' suçundan tutuklanmaları istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.