MEB, okullarda ve ulusal düzeyde yapılan öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini geliştirme amaçlı yarışmaları da tarikatlara bıraktı. Satranç, halk oyunları, dans ve müzik yarışmaları düzenleyip düzenlememe kararı protokol imzalanan gerici vakıf ve tarikatlara bırakıldı

Öğrencileri Ensar yarıştıracak

ÇAĞLAR BALLIKTAŞ

Öğrencilere kazandırılacak değerlerle ilgili eğitimi, imzalanan protokollerle gerici yapılanmaların inisiyatifinebırakan Milli Eğitim Bakanlığı, yönetmelik değiştirerek sosyal etkinlik yarışmaları alanından da çekildi.

Okullarda, satranç, halk oyunları, müzik gibi etkinlikleri yapıp yapmamaya ve bunlarla ilgili yarışmalar düzenleyip düzenlememeye MEB’in partneri haline gelen ENSAR, TÜRGEV, İlim Yayma Cemiyeti, TÜGVA ve Birlik Vakfı gibi gerici yapılanmalar karar verecek. Bu kuruluşlarla yapılan protokoller dışında bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal, sportif yarışmalar yapılamayacak.

MEB, okullarda “Değerler eğitimi” görevini verdiği ve bu gerici faaliyetlerini yeni müfredata yerleştirdiği tarikatlara, eğitim ve öğretimde yeni alanlar açmaya devam ediyor.

Temmuz ayında imzalanan protokolle Ensar ve Birlik Vakfı’na, ortaokul ve liselerde sanatsal, sportif, sosyal, kültürel, bilimsel ve teknolojik kurs açabilmenin yanında gezi ve kamp da düzenleyebilme yetkisi veren MEB, yeni eğitim öğretim yılı başlamadan önce yaptığı yönetmelik değişikliği ile sosyal etkinlik yarışmaları düzenlemeyi de gerici tarikatların inisiyatifine bıraktı.

Öğrencilerin sosyal etkinlikler ile ilgi ve yeteneklerine göre kendilerini geliştirmeleri, mesleğe ve geleceğe hazırlanma imkânı sağlamak için yapılan yarışmalar Haziran ayında yürürlüğe giren “MEB Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlik Yönetmeliği”nde yeniden düzenlendi. Yönetmeliğin 11’inci maddesinin beşinci fıkrasında yer alan ifadelerde “Ulusal düzeyde bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal, sportif ve benzeri yarışmalar, Bakanlığımız ile kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları arasında düzenlenmiş olan protokollere uygun olarak gerçekleştirilir” denildi. Böylelikle okullarda ve ulusal düzeyde yapılacak satranç, kompozisyon, şiir, hikâye, resim, müzik, spor, proje, bilgisayar, halk oyunları, klasik ve modern dans alanlarındaki yarışmaları, artık 45 çocuğun tecavüze uğradığı ENSAR Vakfı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın kurucusu, kızı Esra Albayrak’ın da yönetim kurulu üyesi olduğu TÜRGEV, yine Bilal Erdoğan’ın Yüksek İstişare Kurulu üyeliğini üstlendiği TÜGVA ve Erdoğan’ın kurduğu Birlik Vakfı ile “komünizmle mücadele” için kurulan İlim Yayma Cemiyeti gibi dini, gerici yapılanmalar düzenleyecek.

Protokollere uygun olacak
Eğitim kurumu ve sınıf içi yarışmalar ile ilgili esaslar ve yarışma konuları, eğitim kurumu müdürünün başkanlığında ilgili kulüp danışman öğretmenlerinin de katılacağı sosyal etkinlikler kurulunca belirlenecek. Okullar arası yarışma konuları ile yarışma esaslarına ise il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince oluşturulan komisyon karar verecek.

Ulusal düzeyde bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal, sportif ve benzeri yarışmalar, Bakanlık ile kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları arasında düzenlenen protokollere uygun gerçekleştirilecek.

Kurtuluş günlerinde de öğrenciler yok
Aynı yönetmelikte yapılan ve kamuoyuna “milli bayramlar belirli gün ve haftalar arasında yer almayacak” olarak yansıyan yönetmelik değişikliği ile “Okullar milli bayram ve yerel kurtuluş günlerine bütün imkanlarıyla katılırlar” ifadesi de yönetmelikten çıkartıldı. Böylelikle öğrencilerin varlıkları ile zenginleştirdiği okul dışındaki bayram ve Kurtuluş Savaşı döneminde yerleşim yerlerinin düşman işgalinden kurtarılmasını kutlama etkinliklerine de öğrenciler katılmayacak.

“Ensar satranç yarışması düzenler mi?
CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi:
Devlet adım adım eğitimi içerik anlamında bilimsellikten uzaklaştırdığı gibi uygulama alanından da tarikatlar lehine çekiliyor.

Milli Eğitim Bakanlığının protokol yaptığı sivil toplum kuruluşlarının başında ENSAR VAKFI, TÜRGEV, İLİM YAYMA CEMİYETİ, TÜGVA gelmektedir. Bu kuruluşlarla yapılmış protokoller dışında bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal, sportif ve benzeri yarışmalar yapılamayacaktır. Protokol yapılan vakıfların satranç, modern dans, koro, çalgı topluluğu, folklorik dans yarışması düzenleme ihtimali yok denecek kadar azdır.