Öğrenci Alev Çelebi, “Emniyette polisler beni karşılarına oturtup ‘bak elimizde bütün telefon kayıtlarınız var. Görüntülerimiz var

Öğrenci Alev Çelebi, “Emniyette polisler beni karşılarına oturtup ‘bak elimizde bütün telefon kayıtlarınız var. Görüntülerimiz var, gerekirse hepinizi yakarız’ dedi. İnanmayınca da sosyalist öğrencilerle yaptığımız toplantılardaki konuşmalarımızın kağıda dökülmüş halini gösterdiler” iddiasında bulundu

Kısa bir süre önce telefon dinleme skandallarıyla çalkalanan hatta Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bile "6 aya yakın beni dinledikleri ortaya çıktı" dediği bir ülke Türkiye. En son Taraf muhabiri Mehmet Baransu'nun telefonlarının başka bir kişinin ismi verilerek dinlenmesi olayı patlak vermişti. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi Alev Çelebi çarpıcı bir iddia ortaya attı. Öğrenci arkadaşlarıyla birlikte düzenledikleri toplantıların polis tarafından dinlendiğini söyleyen 20 yaşındaki Çelebi, geçtiğimiz günlerde gittiği İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki binasında iki polisin, kendisine, öğrenci arkadaşlarıyla aralarında yaptıkları toplantılardaki konuşmalarının dökümünü gösterdiklerini iddia etti.
Çelebi, polislerin muhalif öğrencileri bu şekilde takip eden polisin, aileleri de arayarak "Bakın kızınız çok kötü bir yolda. PKK'lilerle dolaşıyor böyle devam ederse soluğu Kandil'de alacak. Ona sahip çıkın" türü söylemlerde bulunduğunu da iddia etti. Aynı üniversitede okuyan ancak ismini vermek istemeyen iki öğrenci de polisin ailelerini aradığını doğruladı.
‘AİLEMİ KORKUTMUŞLAR’
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 4. sınıf öğrencisi 20 yaşındaki Alev Çelebi, BirGün'e yaşadıklarını anlattı:
"İstanbul Emniyeti’nden önce Ordu'da yaşayan ailemi aramışlar. Anneme, 'Bakın kızınız çok kötü bir yolda. PKK'lilerle dolaşıyor böyle devam ederse soluğu Kandil'de alacak. Ona sahip çıkın' demişler. Annem baygınlık geçirmiş, babam eve gittiğinde annemi o halde görünce annem durumu anlatmış. Beni aradılar. Babam, bana 'Kızım polis seni arıyormuş, İstanbul Emniyeti’nin Vatan Caddesindeki binasına gitmen gerekiyor' dedi.
KONUŞMALARIMIZIN DÖKÜMÜNÜ GÖRDÜM
Emniyet’te, daha önce üniversitemizin önünde, üzerinde, ‘Sinemaya gitmeyin, konsere gitmeyin, sizi kandırırlar, terörist olursunuz’ yazılı kâğıtlar dağıtan biri kadın, biri erkek iki sivil polis benimle oturup konuştu.
Polisler, bana, ‘bazı eylem ve etkinliklere katıldığını biliyoruz. Hatta bak elimizde bütün telefon kayıtlarınız var. Görüntülerimiz var, gerekirse hepinizi yakarız ama sizi düşündüğümüz için böyle bir şey yapmıyoruz' dedi.
Önce ne demek istediklerini anlamadım. ‘Hangi görüntüsü, hangi telefon konuşması var elinizde’ diye sorduğumda, okulda sosyalist, muhalif olarak bilinen arkadaşlarımla ve birlikte katıldığımız toplantılarda yaptığımız konuşmaların dökümü olan bir kağıt gösterdiler. Birazını karşımda okudular. Kulaklarıma inanamadım.”
‘POLİS BİZİ RAHAT BIRAKSIN’
20 yaşındaki Alev Çelebi, polislerin kendisine “İstiyorsan sana burs da alırız. Her zaman gelin çayımızı için. Dertleşmek istiyorsan da gel. Kapımız sana her zaman açık” sözleriyle ajanlık teklifinde de bulunduklarını söyledi. Çelebi, “Polis, özellikle sosyalist ve muhalif öğrencileri seçerek ailelerini arayıp korku salıyor. Daha çok birinci sınıf öğrencilerini hedef seçip örgüt üyesi diye fişliyorlar. Polis artık öğrencileri rahat bıraksın” dedi.
ZEYNEP KURAY