Uzaktan eğitim ile öğrenciler arasındaki makas gitgide açılıyor. Biz liselilerin konuyla ilgili sorumlu kişilerden beklentisi, uzaktan eğitime katılabilecek imkânı bulunmayan her öğrenciye gerekli ekipman ve altyapı sağlanması yönünde.

Öğrencilerin teknik ihtiyaçları karşılanmalı

Kamuran Danışman - Ozan Aydoğan

Biz liseliler için 13 Mart itibarıyla başlayan uzaktan eğitim sürecinde sıkıntılar, aradan sekiz ay geçmesine rağmen hâlâ devam ediyor. Canlı ders saatlerinin mesai saatlerine denk gelmesi, bir yandan çalışan öğrencilerin bazen bir saatlik molada iş yerinin bir köşesinde zorluk içinde derse girmelerine, çoğu zaman ise derslere hiç girememelerine neden oluyor. Derslerinden geri kalan öğrenciler, bir yandan ailelerine ekonomik olarak destek olmaya çalışırken diğer yandan gelecek kaygısı ve sınav korkusuyla boğuşuyor. Yeniden gelen kısıtlamalarla ailelere ekonomik destek verilmemesi nedeniyle iş arayışına giren gençlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu belirsizlikler gençlerin hayata ve derslerine karşı olan ilgi ve alakalarını sarsıyor, motivasyonlarını düşürmeye devam ediyor.

Evlerinde internete erişimi olmayan öğrenciler derslere katılamıyor. Kimi öğrenciler komşusunun veya bir başkasının internetine bağlanmak zorunda kalıyor; kimisi ise köyün veya mahallenin internet çeken bölgelerine yürümek, tırmanmak zorunda kalıyor. Evine internet bağlatmaya veya teknolojik bir alet satın almaya gücü olmayan yoksul ailelerde ise, tek ümidi okumak olan öğrenciler, hayallerinden gün geçtikçe uzaklaşıyor.

Evinde internet erişimi olan öğrencilerin de eğitimine yardımcı olması için tasarlanan Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sistemi, yeterli teknik altyapıya sahip olmadığı için zaman zaman çöküyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sistemin yetersizliğini “Aslında EBA sisteminin çökmesi iyi bir şey” sözleriyle ‘olumlu’ karşıladığını belirtti. Uzaktan eğitimin, yüz yüze eğitimin yerini tutması söz konusu dahi olamazken EBA sisteminin altyapı eksikliği nedeniyle zaman zaman çökmesi, yabancı dil gibi bazı derslere dair hiçbir içerik bulundurmaması, güvenlik açıkları gibi çeşitli sorunlar da cabası. Bunların yanında birçok okulda şubeler birleştiriliyor. 150 kişiyi bulan sınıflarla öğretmen-öğrenci arasındaki ilişki sıfıra indiriliyor. Uygun bir ders programı yapılamadığından geç saatlere kadar yapılan dersler verimsizliğe neden oluyor.

Uzaktan eğitim, yüz yüze eğitime göre daha sınırlı olduğu bilinmesine rağmen verimlilik kazandırılması adına ders konularında herhangi bir sadeleştirme yapılmıyor. Zorlu geçen pandemi sürecinde öğrencilerin sorumlu olduğu müfredatın daraltılması, bütün öğrencilerin beklentileri arasında. Bazı okullarda sınavların yapılmış olmasına karşın pek çok okulda sınavların ertelenmesi, üniversite sınavında etkili olacak okul sınavları hakkında belirsizliği daha da artıyor.

Uzaktan eğitim ile öğrenciler arasında makas gitgide açılıyor. Biz liselilerin konuyla ilgili sorumlu kişilerden beklentisi, uzaktan eğitime katılabilecek imkânı bulunmayan her öğrenciye gerekli ekipman ve altyapı sağlanması yönünde.