Öğrencilerin yurtdışına kaçışı başladı
Türkiye’nin içinde bulunduğu belirsiz ve güvensiz ortam nedeniyle giderek daha çok sayıda genç, yurtdışında eğitim almak istiyor. Her yıl mezunların yaklaşık yüzde 40’ının üniversite için yurtdışına gittiği Robert Koleji’nde bu yıl rekor yaşandı. 196 12’nci sınıf öğrencisinden 115’i yurtdışındaki üniversitelere başvurdu.
Saint Michel Lisesi’nde yurtdışı eğitim için başvuruda geçen yıla göre yüzde 15 artış oldu, mezunların yaklaşık yarısı başvurdu. Notre Dame De Sion Lisesi’nde ise mezun öğrencilerin yüzde 70’i yurtdışındaki okullara başvurdu.
YURTDIŞINA GİDEN ÖĞRENCİ SAYISI İKİYE KATLANDI
Cumhuriyet'ten Figen Atalay'ın haberine göre, yurtdışına giden öğrenci sayılarındaki en büyük artış lise düzeyinde. Bu konudaki verilere göre, Türkiye’den Amerika’ya öğrenci vizesi ile lise eğitimi almak için giden öğrenci sayısının 2009’dan 2015’e kadar her yıl ikiye katlanarak arttığı görülüyor.
ASBA Eğitim Danışmanlık kurucusu Aslıhan Özenç, artışın nedenlerini şöyle açıkladı: “En büyük sebebi Türkiye’nin şu an içinde bulunduğu belirsiz ve güvensiz ortam. Aileler çocuklarının derslerine yoğunlaşabilecekleri huzurlu ve güvenli bir ortamda güzel bir öğrencilik hayati geçirerek eğitim almalarını tercih ediyorlar. Mezuniyet sonrası iş bulma imkânları, daha kaliteli eğitim, artan döviz kurlarına rağmen öğrencilerin yurtdışını tercih etmelerinin önemli sebepleri. Birçok veli Türkiye’de iyi bir eğitim hayali kurdukları çocukları için anaokulundan beri harcadıkları rakamın üstüne bir de TEOG ve LYS sınav hazırlık maliyetlerini de eklemektense iyi bir eğitim için garantili çözüm olarak yurtdışı eğitimi tercih ediyorlar.”
BURS ZORLAŞTI
Özenç’e göre, burs almak yurtdışı eğitimde zorlaşıyor. Akademik başarı yabancı öğrenci için en büyük etken. Notların çok iyi olması gerekiyor.
ABD için SAT ve ACT sınav sonuçları burs alabilmek için önem taşıyor. Adayların her ülkenin hem okullara göre burs başvuru koşullarını iyi bilmeleri hem de bu ülkeler için Türkiye de burs alabilecekleri kurumlar ve kuruluşları, -Fullbright, DAAD, British Council, NUFFIC gibi- çok yakından takip etmeleri gerekiyor.
Çok başarılı öğrenciler ABD’den “need blind” denilen, öğrencinin başarısına göre öğrenciyi kabul edip daha sonra doldurduğu FAFSA formuna göre ihtiyacını karşılayan okullara başvurabilirler.