Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik, öğrencilerin ifade özgürlüğünü kısıtlayacağı gerekçesiyle tepki çekti. Yönetmelikle ‘Siyasi doküman paylaşmak’ ceza gerektiren fiiller arasına eklendi.

Öğrenciye disiplin sopası

Mustafa BİLDİRCİN

MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik, tartışmaları da beraberinde getirdi. Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliğin büyük bölümünü disiplin cezaları oluşturdu. Bu kapsamda okul yöneticilerinin, öğretmenlerin, çalışanların ve öğrencilerin izinsiz olarak görüntülerini çekmek, kaydetmek ve paylaşmak uzaklaştırma cezasının kapsamına dahil edildi. Yönetmelik değişikliği kapsamında en fazla tartışılan düzenleme ise 11’inci madde değişikliği oldu. Böylece “siyasi veya ideolojik doküman paylaşmak, dağıtmak ve duvarlara asmak” ceza gerektiren davranışlar arasına alındı. Kınama gerektiren davranışlardan birini ilk kez işleyen öğrencilere, ‘uyarı’ cezası verilmesi kararlaştırıldı. Cezanın, e-Okul sistemine işlenmeyeceği, öğrenciye doğrudan bilgi verileceği kaydedildi. Öğrencilerin, tütün içermeyen ancak tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü ürünü bulundurma veya kullanmaları ile “okulla ilgisi olmayan kişilerin okul yönetiminin izni dışında okula getirmeleri” de disiplin cezası gerektiren fiillerin arasına yazıldı.

SORUNA NEDEN OLUR

Eğitimci Özgür Bozdoğan’a göre, söz konusu düzenleme, okul idarelerince kötüye kullanılabilir. “Neyin ideolojik, neyin siyasi olduğuna kim, nasıl karar verecek?” diye soran Bozdoğan, şunları dile getirdi: “Çevre sorunlarına duyarlı bir çalışmayı okulun duvarına asan bir öğrenciye, ‘Sen siyaset yapıyorsun’ denilmesi işten bile değil. Bunu bir disiplin yönetmeliği ile düzenlemek, öğrencilerin kendilerini özgürce ifade etmeleri açısından sorun doğurabilir.”

***

‘SİBER ZORBALIK’ İÇİN MÜDAHALE

Yönetmelik ile “siber zorbalık” ile “akran zorbalığı” da disiplin işlemi uygulanacak fiiller arasına eklendi. Ceza gerektiren davranış ve fiillerde bulunan öğrencilere, okul rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri yürütme komisyonu ve sınıf rehber öğretmeni tarafından hazırlanan plan doğrultusunda, “iyileştirici, geliştirici veya yönlendirici çalışmalar ile topluma hizmet, ödev ve proje çalışmaları” yaptırılacağı bildirildi.