Öğretmenlere uygulanan şiddet her geçen gün artıyor. Öğretmenlerin itibarının yok edilmesi şiddeti doğururken bu konuda bir yaptırım uygulanmıyor

Öğretmenin itibarı yerle bir ediliyor

MUSTAFA KÖMÜŞ

AKP Türkiye’sinde toplumda gözle görülen yozlaşma eğitimde de yaşandı. Sınav sistemleriyle devamlı oynanan çocukların geleceğinin dinci vakıflara emanet edildiği bu dönemde öğretmen itibarı da yerle bir edildi. Her gün yeni bir öğretmene şiddet haberi geliyor. Öğretmenler kimi zaman öğrenci velilerinden kimi zaman öğrencilerden uygulanan sözlü ve fiziksel şiddete maruz bırakılıyor.

Yaşanan bu durumun birçok sebebi var. Ataması yapılmayan öğretmenlerden ücretli öğretmenliğe, ihraçlardan özel okullarda personel muamelesi yapılmasına kadar birçok sebep öğretmenin itibarını zedeliyor ve bu durum da şiddeti ortaya çıkarıyor.

»Ataması yapılmayan öğretmenler

Türkiye’de şu anda yarım milyona yakın ataması yapılmayan öğretmen var. Çoğunlukla başka işlerde çalışmak zorunda kalan bu kişiler iktidar tarafından adeta görmezden geliniyor. Bu insanlar çoğunlukla ücretli öğretmenliğe veya özel okullarda çalışıyor. Buralarda iş bulamayıp inşaat işçisi olarak veya daha düşük ücretli işlerde çalışan çok önemli bir kesim de mevcut.

»Ücretli öğretmenlik

İktidarın daha az maaşla çalıştırdığı ücretli öğretmenler de özellikle öğrenci velileri tarafından çok dikkate alınmıyorlar. Bu göreve getirilen insanların öğretmen olmamasının da bu algıda büyük bir etkisi var. Yüksekokul mezunu insanların dahi bu görevi yapabiliyor olmaları tepki çekiyor.

»Özel okullar

4+4+4’ün ardından eğitimde dinci vakıflarla yapılan protokoller, müfredatta yapılan laiklik karşıtı değişiklikler birçok kesimi özel okullara itti. Bununla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı da özel okulları teşvik etti. Ancak veliler tarafından tercih edilen özel okullarda görev yapan öğretmenlerin durumu pek iyi değil. Buralarda görev yapan öğretmenler velilerin kendilerine onların çalışanıymış gibi muamele yaptıklarını belirtiyor. Bunun yanında dershanlerin kapatılmasının ardından temel liselere çevrilen okullarda öğretmenler günde 10 saatten fazla çalışmaya maruz bırakılıyor.

»İhbar hattı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Alo 147 ihbar hattı da öğretmenler üzerinde baskı oluşturuyor. Öğrenciler ve veliler, öğretmenin en ufak olumsuz hareketinde bu hat üzerinden öğretmeni MEB’e şikâyet edebiliyor. Eğitim sendikaları ve öğretmenler bu hattan oldukça şikâyetçi.

***

Son dönemde yaşanan şiddet olayları

  • Sultangazi’de bir öğretmen, ikaz ettiği öğrencinin babası Fatih E. tarafından darp edildi. Tartışma sırasında Fatih E., öğretmene yumruk vurdu
  • 23.03.2018 tarihinde Ağrı’nın Patnos ilçesinde yaşanan olayda Aktepe YBO okul müdürü Yusuf Vural sırtından bıçaklandı.
  • Tekirdağ Malkara’da Hüsniye Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Y.B., kendisini okul kantinindeki davranışı nedeniyle uyaran atölye öğretmeni M.U.’ya yumrukla saldırdı.
  • Çorlu’da Ahievran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki görüntülerde, sınıfta ders anlatmaya çalışan bir öğretmen, öğrencileri tarafından alaya alındı. Öğretmen ders anlattığı esnada ayağa kalkan öğrenci, öğretmenin kıyafeti ile alay etti, öğretmenin kulağına el hareketi yaptı ve tüm bunlarla da yetinmeyerek öğretmenini kucakladı.

***

‘Yaptırım gerekiyor’

Bu konuyla ilgili çalışmalar yapan ve Öğretmen Hakları ve Hukuku kitabının yazarı Sedat Değer BirGün’e değerlendirmelerde bulundu. Değer, “Şiddetin önlenebilmesi için mutlaka yaptırım olmalı” diyor.

“Şiddetin önlenmesi için mutlaka caydırıcı cezaların olması gerekir” diyen Değer “Çünkü birçok insan yaptığı davranışların yaptırımı olup olmamasına göre hareket ediyor. Şu anki koşullarda yaptırım olmadığı için bu davranışları insanlar rahat rahat yapabiliyor. Fakat caydırıcı bir cezai sistem ve kanun olursa bu davranışı yapan insanlar azalacak” ifadelerini kullandı.

Bütün insanların öğretmen ve doktorlarla karşılaşacağını belirten Değer şöyle devam etti: “İnsanlar her zaman bu kişilerle muhatap oluyorlar. Dolayısıyla toplumla iç içe olan öğretmenlik mesleğinin itibarı zedelenmemesi için bunun önlenmesi gerekir. Kesinlikle şiddetin önlenebilmesi için ‘Öğretmene şiddetin önlenmesi’ kanunu çıkarılmalı.”