Eğitim Sen’in, ‘Haklarımız, geleceğimiz ve öğrencilerimizin eğitim hakkı için’ sloganıyla Ankara’da düzenlediği mitingde Türkiye’nin dört bir yanından binlerce eğitimci bir araya geldi. Geniş katılımla düzenlenen mitingde konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Aydoğan, “Birlikte mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz” dedi

Öğretmenler Ankara’da bir araya geldi: Dayanışmayı ilmek ilmek öreceğiz

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Eğitim Sen, ‘Haklarımız, geleceğimiz ve öğrencilerimizin eğitim hakkı için’ sloganıyla Ankara’da miting düzenledi. Sendikanın eylemi kapsamında Türkiye’nin her yerinden gelen binlerce öğretmen Ankara’daki Tandoğan Meydanı’nda bir araya geldi. Mitinge Emekli-Sen, Disk Emekli-Sen, KESK, TÖB-DER, Öv-Der, Veli-Der ile ÖDP ve HDP de destek verdi. Türkiye’nin dört bir yanından binlerce eğitim emekçisinin katıldığı eylemde konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Birlikte mücadele etmekten de umut etmekten de vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Mitingde, ‘Laik, kamusal, anadilde eğitim’ sloganları atıldı. Eylemde, Avrupa genelinde 11 milyondan fazla öğretmeni temsil eden Avrupa Eğitim Sendikaları Komitesi’nin (ETUCE) destek mesajı da okundu. ETUCE’nin mesajında, “Türkiye’deki öğretmenlerin ve öğrencilerin yanındayız” dendi.


MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, konuşmasına, “Encümen-i Muallimin’ den, TÖS’ den, TÖB-DER’den Eğitim Sen’e inatla, umutla, inançla mücadele sürdürenlere selam olsun” sözleri ile başladı. Aydoğan’ın konuşmasının satır başları şöyle: “KHK’ler ile ihraç edilen, okullarından, kürsülerinden, öğrencilerinden kopartılan arkadaşlarımızın yüreğini, yüreğimizde hissetmeye, mücadele ile dayanışma ile son arkadaşımız da geri dönünceye kadar mücadele etmenin tarihini yazmaya devam ediyoruz. Bugün yine burada bir kez daha haykırıyoruz, yandaş sendikalara inat tüm arkadaşlarımız mesleklerine geri dönünceye kadar umudu, dayanışmayı, mücadeleyi ilmek ilmek öreceğiz.

ogretmenler-ankara-da-bir-araya-geldi-dayanismayi-ilmek-ilmek-orecegiz-653173-1.
Kamuda, özelde, rehabilitasyon merkezlerinde ücretli ve güvencesiz çalışmak zorunda bırakılan, ataması yapılmadığı için başka işlerde çalışırken iş cinayetlerinde veya geleceğe dair umudu kalmadığı için intiharlarla kaybettiğimiz ataması yapılmayan arkadaşlarımız için buradayız. Bütçe görüşmelerinde Milli Eğitim Bakanı diyor ki ‘Mesele maliyet meselesi…’ Biz de diyoruz ki TBMM’de görüşülen bütçe iktidarın değil, sarayın değil; halkın, eğitim ve bilim emekçilerinin, öğrencilerimizin bütçesi…

AYRIŞTIRMAYI REDDEDİYORUZ

Kadrolu, sözleşmeli, ücretli ayrıştırmasını reddediyoruz. Öğretmenler Günü Genelgesi ile bizi başarılı-başarısız diye ayrıştıran dili reddediyoruz. Aynı sınıflarda, aynı binalarda aynı işi yapanlar, öğrencilerimizin yaşamına dokunanlarız. Tüm arkadaşlarımızın kadrolu atanması, eşit haklara sahip olması mücadelesi için Ankara’dayız.

KADINLARDAN KORKUYORLAR

Kadınlardan korkuyorlar, toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelemizden korkuyorlar. Yıllardır mücadele ederek kazandığımız toplumsal cinsiyet eşitliği kazanımlarımızı vesayet mekanizmalarının hedef göstermesiyle tutum belgesini değerlerimizle mütenasip değildir diyerek üniversitelerin programlarından, okullarımızda sosyal etkinlikler yönetmeliklerinden, özel eğitim ve rehberlik programından çıkartarak öğrencilerimizi TÜGVA’lara teslim etmek istiyorlar. Protokollerinizi tanımıyoruz, tanımayacağız.”

Eylemde konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik de kadına yönelik şiddetin artarak devam ettiğini vurgulayarak küçük yaştaki çocukların atölyelerde çalıştırıldığını söyledi. KESK’in KHK zulmüne ve OHAL’in dayattıklarına karşı mücadele ettiğini ifade eden Bozgeyik, “Savaşa değil eğitime bütçe istiyoruz” diye konuştu.

***

EĞİTİMCİLERİN YANINDAYIZ

Eğitim Sen’in eylemine destek veren ÖDP, “Farklı bir yol buluruz” pankartı ile alanda yer aldı. BirGün’e konuşan ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer, eğitimdeki sorunların Cumhuriyet tarihi boyunca hiç bu kadar derin yaşanmadığını belirterek “Söz yetki ve kararın eğitim emekçilerinde ve halkta olduğu güvenceli çalışma, güvenli bir gelecek, insanın her türlü yaratıcılığını gerçekleştirdiği insanca bir düzen için biz de eğitim emekçileriniz yanındayız” dedi. Eyleme ayrıca 'Geri Alalım' diyen gençler de destek verdi.

***

BİLDİRİ ENGELİ

ogretmenler-ankara-da-bir-araya-geldi-dayanismayi-ilmek-ilmek-orecegiz-653174-1.

Polis, KHK ile görevinden ihraç edilen on binlerce kamu emekçisi arasında yer alan Mahmut Konuk’u, "Direnişte 1001’inci gün" yazılı bildiri ile geldiği için alana almak istemedi. Konuk, Eğitim Sen üyeleri ve HDP’li Milletvekillerinin araya girmesiyle alana alındı.

cukurda-defineci-avi-540867-1.