Öğretmenler arası ayrıma isyan
Fotoğraf: Eğitim Sen

Haber Merkezi

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun geçen şubat ayında Meclis’te kabul edilerek yasalaşmasına karşı eğitimciler isyanda. 19 Kasım’da yapılacak sınavın ardından uzman ve başöğretmenlik gibi unvanlar alacak olan öğretmenler, kanuna karşı çıkıyor. Öğretmenler sosyal medya üzerinden kanuna her gün tepki gösterirken, ‘öğretmenler isyanda’ etiketiyle binlerce paylaşım yapıldı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise önceki gün yaptığı açıklamada boykot çağrılarını ‘saygısızlık’ olarak nitelendirdi.

BU KANUNA KARŞIYIZ

BirGün’e konuşan Eğitim Sen Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Sacit Ünalmış, 2 Şubat’tan bu yana kanuna karşı olduklarını söyledi. Ancak Meclis’in önünde açıklama yapmalarına bile izin verilmediğine dikkat çeken Ünalmış, şunları ifade etti: “Uzman ve başöğretmen gibi kategoriler çalışma barışını bozacak. Bunun yerine meslekte 10 yılını ve 20 yılını tamamlamış eğitimcilere ayrı ayrı hesaplanarak bir ek ücret verilmesini öneriyoruz. Unvanların kaldırılıp mesleki deneyime göre bir ücret verilmesi gerekiyor. Öğretmenlik zaten bir uzmanlık mesleğidir. Biz eğitim fakültesini bitirdikten sonra bir sınava giriyoruz. Bir de mülakata girip öğretmen oluyoruz. Yeniden bir sınava girip unvan almak son derece anlamsız.”

Ünalmış şunları söyledi: “Öğretmenlerin dinlenme haklarının olduğu dönemde her öğretmen 180 saat video izlemek zorunda kalıyor. Başöğretmen adayları ise 240 saat izlemek zorunda. Tüm tatil dönemi video izleyerek geçiyor neredeyse. Tatil hakkımız engelleniyor. KPSS’de yaşanan son skandal sınavın güvenilirliğini de ortadan kaldırdı. Sınavların sağlıklı olmayacağını düşünüyoruz. Ayrıca birçok küçük üniversitenin maddi kaynak arayışı içinde olduğunu biliyoruz. Öğretmenler 20 bin TL veya daha fazla ücret vererek tezsiz yüksek lisans diplomasını alıyor ve bu sınavlardan muaf oluyor. Bazı yandaş sendikalar üniversitelerle anlaşıp üyelerine bu programları duyuruyor.”