Ankara'daki mitingde buluşan öğretmenler meslek kanununun iptal edilmesi çağrısında bulundu. Eğitim Sen Genel Başkanı Kurul, ÖMK’nin öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştirdiğine vurgu yaptı.

Öğretmenler yeni kanuna isyan etti
Fotoğraf: Twitter/Eğitim Sen

Haber Merkezi

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun (ÖMK) iptal edilmesini isteyen öğretmenler, düzenleme yapılmaması halinde 1 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştireceklerini söyledi. Yurdun dört bir yanından gelen öğretmenler, Eğitim Sen'in Ankara'da düzenlediği mitingde buluştu. “Emeğimiz, Onurumuz ve Çalışma Barışımız İçin ÖMK İptal Edilsin” sloganıyla düzenlenen mitingde Bartın'daki maden katliamına yönelik tepkiler ön plandaydı. “İş kazası değil bu bir cinayet”, “Hükümet istifa”, “Yüreğimiz Bartın’da öfkemiz alanda”, “Susma haykır ÖMK’ye hayır” sloganları atıldı.

Mitingdeki konuşmasına maden faciasında yaşamını yitirenlerin yakınlarına sabır, yaralılara şifa dileyerek başlayan Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, şunları söyledi: “Yaşadığımız ölüm ve yaşam arasında yaman bir çelişki. Bartın’da bir kazaya değil, haksız yere kasten iş örgütlenmesine, hıza, önlemlerin alınmamasına bağlı öngörülen cinayetlere tanıklık ediyoruz. Soma’dan bugüne hiçbir şey değişmedi. Böyle ölümler ‘işin fıtratında’ yok. Bu işin fıtratında; kâr vardır, emek sömürüsü vardır, ihmal vardır. İşçi sınıfının ve emekçi halklarımızın bir kez daha başı sağ olsun.”

ÖĞRETMENLİK İTİBARSIZLAŞTIRILIYOR

Kurul öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını belirterek şöyle seslendi; "Öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarını zayıflatan, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren ÖMK düzenlemesine karşı haklarımızı, meslek onurumuzu ve geleceğimizi savunmak için bir aradayız. Öğretmenlik Meslek Kanunu kapalı kapılar ardında, kanunun muhatabı olan öğretmenlerin ve sendikalarının iradesi dışında, haklarını ve taleplerini dikkate almadan hazırlandı ve yasalaştı."

***

EMEKLERİNE SAYGI İSTEDİLER

12 sendika tarafından Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı ortak mücadele kararı alındığı belirtilerek talepler şöyle sıralandı:

•19 Kasım 2022 tarihinde yapılacak kariyer basamakları sınavının derhal iptal edilmeli, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun, TBMM’de ivedilikle ele alınarak yeni bir meslek kanununun düzenlenmeli,

•Eğitim-öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi sağlanmalı.

•Tüm eğitim çalışanlarının yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışına ilişkin düzenlemeler yapılmalı ve 1. dereceye gelmiş tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmeli.

•Eşit işe eşit ücret ilkesine uygun olarak farklı ücret ve istihdam şekillerine son verilmeli, kadrolu güvenceli istihdam sağlanmalı.

•Kamuda mülakat uygulamasına son verilmeli.

•Tüm eğitim çalışanlarına ayrımsız giyim ulaşım, barınma, beslenme vb yardımlar yapılmalı.