Samsun’da çok sayıda öğretmen, ‘ihtiyaç’ gerekçesiyle Covid-19 Çağrı Merkezi’nde görevlendirildi. Eğitim Sen’den Topaloğlu, “Öğretmenlerimize haksızlık yapılıyor” dedi.

Öğretmenlere bu kez de Covid-19 Çağrı Merkezi görevi: Eğitimciye angarya ısrarı

Mehmet Rebii ÖZDEMİR

Adana Valiliği’nin personel yetersizliğine çözümü öğretmenleri çağrı merkezlerinde görevlendirmekte bulmasının ardından benzer bir gelişme Samsun’da yaşandı.

Atakum ilçesindeki Covid-19 Çağrı Merkezi’nin personel ihtiyacı bulunduğunu belirten Samsun Valiliği, yüz yüze eğitim başlayana kadar bazı öğretmenlerin çağrı merkezinde görevlendirilmesini istedi.

Samsun İl Hıfzısıhha Kurulu, Atakum Covid-19 Çağrı Merkezi’nde personel eksikliği yaşandığı gerekçesiyle, “sağlık teşkilatına personel, idari ve teknik desteğin sağlanması” yönünde karar aldı. Kurul’un kararının ardından harekete geçen Samsun Valiliği, öğretmenlerden oluşan bir liste hazırlayarak Samsın Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderdi. Listede isimleri bulunan eğitimcilerin, yüz yüze eğitim başlayana kadar 112 Çağrı Komuta Merkezi’nde çalışacağı belirtildi.


Öğretmenlerin re’sen görevlendirilmesine tepki gösteren Eğitim Sen Samsun Şube Başkanı Arzu Topaloğlu, kararı BirGün’e değerlendirdi.

‘ÖĞRETMENLER İŞ YAPMIYOR’ ALGISI

Öğretmenlerin uzaktan eğitim kapsamında yoğun ders programları uyguladığının altını çizen Topaloğlu, “Öğretmenlerin, görev tanımlarında olmayan çağrı merkezlerinde çalıştırılmak istenmesi fedakârca çalışan öğretmenlerimize yapılan bir haksızlık” dedi. Topaloğlu, kamuoyundaki, “öğretmenler hiçbir iş yapmıyor” algısı nedeniyle öğretmenlerin sürekli farklı işlerde görevlendirildiğini savunarak, “Sağlık Bakanlığı bu tür görevlendirmelerle değil, sağlık personeli alımı yaparak uzman ve liyakat sahibi kişilerden ihtiyaçlarını karşılamalı” ifadelerini kullandı.

FEDAKÂRCA ÇALIŞIYORLAR

Öğretmenlerin evlerini işyerlerine çevirerek uzaktan eğitim yoluyla görevlerini fedakârca yaptığını dile getiren Topaloğlu, şunları söyledi: “Öğretmenlerimizin zaten her gün vermekte oldukları ders programları ve sorumlu oldukları öğrencileri varken ısrarla re’sen görevlendirilmeleri, eğitimcilere karşı yapılmış büyük bir talihsizliktir. Samsun İl MEM başta olmak üzere tüm eğitim yöneticilerinin, sanki öğretmenlerimizin her gün yaptıkları görevleri yokmuş gibi davranarak böyle bir görevlendirmede pay sahibi olmaları ise başka bir talihsizliktir. Öğretmenlerimizin çağrı merkezlerinde görevlendirilmesi ısrarından bir an önce vazgeçilmeli.”


SAMSUN'DA DA 30 ÖĞRETMEN ÇAĞRI MERKEZİNE ALINDI

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Atakum ilçesindeki Covid-19 Çağrı Merkezi’nin ihtiyacı doğrultusunda, Bulaşıcı Hastalıklar Birimi’ne bağlı 112 Çağrı Komuta Merkezi’nde çalıştırılmak üzere öğretmenler resen görevlendirildi. 14’ü aynı okuldan olan toplam 30 öğretmenin görevlendirildiği belirtilirken görevlendirmenin “Samsun’daki okullarda yüz yüze eğitim ve öğretim başlayana kadar” süreceği kaydedildi.

Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Topaloğlu, Cumhuriyet’e yaptığı değerlendirmede, derslerin öğretmenlerden alındığını ve bu öğretmenlerin uzaktan eğitime devam etmeyeceklerini aktardı. Topaloğlu, görevlendirmenin süresine dikkat çekerek “Yüz yüze eğitim başlayana kadar dendiği için belli bir süre verilmemiş oluyor” dedi.

Topaloğlu, “Bu görevlendirme de bu durumu güçlendirecek bir şeye dönüşüyor. Salgın döneminde normal koşullardan daha fazla iş yükümüz oluştu. Evlerimiz eğitim öğretim ortamlarına dönüştü. Hafta sonları sabahları ders tanımlamalarımız var. İşimiz çok daha zorken, öğretmenlerin sanki hiçbir işi yokmuş gibi yaptıkları işinden alınıp, ilgisi olmayan bir alanda görevlendirilmesi onur kırıcı, rencide edici” dedi.