Oğuzhan Müftüoğlu: SYRIZA örneği Türkiye'de de pekala mümkün

Genel seçimler giderek yaklaşırken Yunanistan’da yaşanan SYRIZA örneğinin Türkiye’de de hayata geçebileceğini vurgulayan Devrimci Yol'un önderlerinden ve BirGün yazarı Oğuzhan Müftüoğlu, "Haziran hareketi AKP’nin kurduğu düzene karşı bir ortak muhalefet şeklinde gelişiyor.  AKP’nin diktatörlüğüne, dinciliği yolsuzluklara örtü yapmasına karşı tutarlı bir muhalefet yapılmasıyla SYRIZA gibi bir olayın gelişmesi pekala Türkiye’de de mümkün" dedi.

Ege Meclisi'nden Melis Apaydın İde'ye konuşan Müftüoğlu, SYRIZA gibi örgütlenmelerinTürkiye’de de olduğunun vurgulayarak, ÖDP'yi buna örnek gösterdi. ÖDP'nin SYRIZA'nın kardeş partisi olduğunun altını çizen Müftüoğlu, "ÖDP kendi içinde bu liberal sızmalar, liberal kafa karışıklıkları dolayısıyla sarsıntılar ve bölünmeler yaşadı" dedi.

'GEZİ'DEN SONRA SOL MUHALEFET TOPARLANMA SÜRECİNE GİRDİ'
Sol muhalefetin özellikle Gezi direnişinden sonra bir toparlanma sürecine girdiğini belirten Müftüoğlu, şu ifadeleri kullandı; "İdeolojik olarak da liberal ihanetin özellikleri daha net ortaya çıkıyor. Ve saflaşma daha belirgin hale geldi. Haziran hareketi AKP’nin kurduğu düzene karşı bir ortak muhalefet şeklinde gelişiyor. Bu önümüzdeki dönemde ülkenin geleceği açısından umut veren en önemli gelişme. Yunanistan’ın koşullarıyla Türkiye’nin koşulları aynı değil. Yunanistan Avrupa Birliği üyesi. Önce çok fazla borçlandı. Sonrasında yardım gibi görünen şeyler aslında sömürüydü. Avrupa Birliği’nin yarattığı kriz en çok İspanya, Yunanistan gibi ülkeleri etkiledi. SYRIZA aslında krizin içinde gelişen bir süreç. AB’nin politikalarına karşı tutarlı bir direniş gösterdiği için geniş kitlelerin desteğini aldı. Türkiye aynı değil, ama çok farklı da değil. Haziran hareketleriyle aynı şeyin olması mümkün. AKP’nin diktatörlüğüne, dinciliği yolsuzluklara örtü yapmasına karşı tutarlı bir muhalefet yapılmasıyla SYRIZA gibi bir olayın gelişmesi pekala Türkiye’de de mümkün. Düzen içerisindeki partilerle buna son vermek mümkün değil. Haziran'da oluşan sol, tutarlı ve ortak bir muhalefet geliştirirse önce iktidarın politikalarını durdurur. Sonra eşitlik temelinde bir ülke için harekete geçilir."

'KÜRTLER VE ALEVİLER ETKİLİ BİR GÜÇ OLARAK ORTAYA ÇIKMALI'
Yaklaşan genel seçimleri de değerlendiren Müftüoğlu, halkın sorunlarını çözecek bir sonuç beklemenin hayal olduğunu ifade etti. Müftüoğlu, "Olabilecek en iyi ihtimal AKP’nin gücünü arttırıp, tüm yetkilerini tek kişi üzerinde toplanmasının önüne geçilmesidir. AKP hükümet kuramasa bile mevcut durumdan kurtuluş olacağını düşünmek zor. CHP, MHP, cemaat koalisyonu bile olsa umut vaadetmiyor. Önce ezilen kadınlar, Kürtler, Aleviler beraber etkili bir güç olarak ortaya çıkmalı. CHP bana göre merkez sağı kendinde toplayarak krize çözüm sağlamaya çalışıyor. Bu bir çözüm değil. Değişimci, ilerici politikalar yürütmesi lazım" dedi.

'ÜNİVERSİTE, TÜRKİYE'DEKİ GERİLİMİN EN İYİ GÖRÜLDÜĞÜ YER'
Son dönemde başta Ege ve Ankara Üniversitesi olmak üzere fakültelerde yaşanan saldırıları da değerlendiren Oğuzhan Müftüoğlu, "Türkiye’yi karıştırmak isteyenler gençler üzerinden hareket etmeyi severler. Siyasal gerilim arttıkça bu gerilim üniversiteye yansır. Üniversite Türkiye’deki gerilimin en iyi görüldüğü yerdir. Türkiye ciddi bir kriz içinde. Bu devam ettikçe toplumun her kesiminde olduğu gibi üniversitede de çatışmalar devam eder" diye konuştu.

Birlikte mücadele edersek Erdoğan’ın kazanma şansı yok

Cevabı dostum Haziran’da bunun