OHAL’de  7 bin 257 ihraç

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Akademide, 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin ardından “FETÖ temizlik operasyonu” gerekçesiyle başlatılan cadı avı YÖK’ün istatistiklerine de yansıdı. Üniversitelerin idari ve akademik kadrolarından farklı zamanlarda ilan edilen 10 Kanun Hükmünde Kararname ile toplam 7 bin 257 akademisyen ve idari personel ihraç edildi. Üniversitelerde akademisyen olarak görev yapan 5 bin 705 öğretim üyesi başta, “Terör örgütüne üye olmamakla beraber yardım ve yataklık” etmek suçlaması olmak üzere farklı birçok suçlamayla okullarından uzaklaştırıldı. İhraç edilen akademisyenlerin bin 114’ünü kadın akademisyenler oluşturdu.

OHAL Komisyonu çözüm olmadı
OHAL döneminde akademide yaşanan ihraçlar öğretim üyeleriyle de sınırla kalmadı. YÖK’e göre, toplam bin 356 idari personel KHK ile görevlerinden uzaklaştırıldı. KHK ile ihraç edilenlerin “mağduriyetlerinin giderilmesi” için oluşturulan OHAL Komisyonu’na başvuran toplam 341 idari personelin göreve iade çabası sonuçsuz kaldı. Toplam bin 375 idari personel ihracının bin 5’ini erkekler, 370’ini ise kadınlar oluşturdu.

Yükseköğretim Kurulu, ihraçların şehirlere göre dağılımını da paylaştı. KHK’ler ile en fazla sayıda akademisyenin ihraç edildiği Ankara Üniversitesi YÖK’ün ihraç haritasını şekillendirdi. İstanbul’un ardından en fazla ihracın yaşandığı şehir 479 ihraç ile Ankara oldu. İstanbul’daki üniversitelerde gerçekleşen akademisyen ve idari personel ihraçlarının toplam sayısı ise 497 oldu. Tabloya göre, KHK ihraçlarının yaşanmadığı şehir olmadı. En az ihraç, Artvin’de yaşandı. Artvin Çoruh Üniversitesi’nden üçü akademisyen olmak üzere toplam yedi kişi ihraç edildi.