OHAL fırsatçılığıyla mahkûmlara eziyet: Su bile yasak

ERK ACARER / erkacarer@birgun.net
@eacarer

Bakırköy Cezaevi’ndeki görüş yasağını protesto etmek için kaldıkları koğuşları ateşe veren DHKP-C davasından tutuklu 35 kadın gece yarısı Silivri’ye sevk edildi. Mahkûmlar Silivri’deki ilk günlerde yayınlanan genelge gereği ‘cemaat sanıkları’ için uygulanan kriterler kapsamında tutuldular. Avukatlarına erişim sağlayamadılar. Hatta müvekkilleriyle görüşmek isteyen hukukçular askerler tarafından zor kullanılıp darp edilerek cezaevi dışarısına çıkarıldılar. Hükümlülerin üç günün ardından avukatlarıyla görüştürülmeleri sonucunda ise cezaevindeki koşulların, ne kadar kötü ve ağır olduğu ortaya çıktı.

F tipi yarattılar

Avukatlar konuyla ilgili olarak şu bilgileri aktardılar: “Sürgün edilen kadınlardan ikisi, havalandırması bulunmayan tek kişilik müşahede hücrelerinde tutuluyor. 33 kadın ise tek başına hücrelerde kalıyor. Cezaevinde F tipi koşulları yaratmışlar. Müşahede odalarında tutulanlar, havalandırmaya dahi çıkarılmıyorlar.”

BirGün ve Cumhuriyet yasağı

Cezaevindeki şartların insana yakışmadığını anlatan avukatlar ‘Müvekkillerimiz en temel ihtiyaçlarından bile yoksun bırakılıyorlar’ diyerek aktarıyor: “BirGün, Cumhuriyet, Evrensel ve Özgür Gündem gazeteleri yasaklanmış durumda. Televizyon kanallarından Halk TV’yi çıkarmışlar. Tutuklular, söz konusu gazetelerin muhabir ve yazarlarına mektup yazıp göndermek istemişler. Ancak bu mektuplar büyük bir ihtimalle muhataplarına ulaşmayacak.”

‘Size su yok’

Silivri Cezaevi’ndeki en sıra dışı uygulamalardan birisi ise su yasağı! Günlük 50 Litre su verilen hükümlülerin, bununla bulaşık, çamaşır yıkamaları, yemek yapmaları ve tuvalet ihtiyaçlarını karşılamaları bekleniyor. Avukatlar, tutuklulara su kısıtlaması gibi bir uygulamanın hiçbir hukuk devletinde görülemeyeceğini ve insanları en temel haklarından mahrum bırakmanın suç olduğunu belirtiyorlar.