KESK, OHAL İnceleme Komisyonu’nun görev süresinin bir kez daha uzatılmasına tepki gösterdi. KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, komisyonun hükümetin kararlarını onaylamaya dönük bir ‘noter vazifesi’ gördüğünü söyledi

OHAL Komisyonu, AKP’nin noterliğini yapıyor

MAHİR BAĞIŞ

KESK, OHAL İnceleme Komisyonu’nun görev süresinin ikinci kez uzatılmasına tepki gösterdi. Mülkiyeliler Birliği Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda konuşan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, Komisyon hükümetin ihraç kararlarını onaylamaya yönelik bir noter vazifesi gördüğünü açıkça gözler önüne sermektedir” dedi.

KESK’in ‘OHAL İnceleme Komisyonu Lağvedilmelidir’ adlı raporunun açıklandığı basın toplantısına CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya’nın yanı sıra HDP’li vekiller Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Hüseyin Kaçmaz, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve Dr. Cenk Yiğiter’in de katıldı.

LAĞVEDİLMESİ GEREKİRDİ

‘Telafisi olmayan’ dramlara neden olunduğunu belirten Aysun Gezen, OHAL Komisyonu’nun kuruluşundan bugüne üç yıl geçtiğinin hatırlattı. Derhal lağvedilmesi gereken komisyonun görev süresinin uzatıldığına dikkat çeken Gezen, birçok sendika üyesinin yaşamını yitirdikten sonra görevine iade edildiğinin altını çizdi.

Raporda, Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyelerinden ve Barış bildirisi imzacısı Dr. Mehmet Fatih Tıraş’ın da aralarında bulunduğu en az 52 kişinin ihraç sonrası yaşadıkları ağır sorunlar nedeniyle intihar ettiğine vurgu yapıldı. İhraçlar sonrası çalışmak zorunda kalan bazı sendika üyelerinin ise iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini belirten Gezen, “İktidar ve onun atadığı komisyon tüm bu yaşananların hesabını hukuken ve vicdanen nasıl verecek onu da zamanla göreceğiz. OHAL Komisyonu’nun, Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasal kurumları olan mahkemeleri yok sayarak, kendisini mahkemelerin yerine koyarak karar vermesi açık bir suçtur” diye konuştu.

DOSYALAR SONA BIRAKILIYOR

Gezen, komisyona yapılan başvurularının yüzde 90,2’sinin reddedildiği belirterek, şunları söyledi: “Kanun hükmünde kararnamelerle ihraç edilenlerin sayısı 4 bin 283. Dosyası incelenen KESK’li sayısı bin 539, incelemesi devam edenlerin sayısı ise 2 bin 744. AKP, komisyon üzerinde bir baskı unsuru oluşturuyor. KESK’lilerin dosyalarının özellikle sonlara bırakılması ve hâlâ 2 bin 744 dosyanın görüşülmemiş olmasının bir hükümet talimatı olduğunu düşünüyoruz.”