KHK ile ihraç edilen kamu emekçilerinin işe geri dönmemesi için “kolektif bir hak ihlali mekanizması” işletildiğine dikkat çeken KESK, OHAL Komisyonu’nun lağvedilmesi çağrısı yaptı.

OHAL Komisyonu lağvedilsin

POLİTİKA SERVİSİ

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Yürütme Kurulu, 2016’da ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile yaşanan mağduriyetlere ilişkin açıklama yaptı. “OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu lağvedilmeli, aldığı ret kararları derhal iptal edilmelidir” denilen açıklamada gerçekleşen hak ihlalleri sıralandı.

KHK’ler ile yaşamın her alanına müdahale edildiğini belirten KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, 126 bini aşkın kişinin fişleme, müdür/kurum kanaati, sosyal medya paylaşımları, sosyal çevre soruşturması, sendika üyeliği, banka hesabı ve benzeri gerekçelerle kamudan ihraç edildiğini hatırlattı.

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun kurulması üzerinden yaklaşık 4 yıl geçmiş olmasına rağmen komisyonun önünde hala 18 bin 100 dosyanın karara bağlanmayı beklediğini ifade eden Bozgeyik, “Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımız üyelerinden olup ihraç edilenlerden şu ana kadar savunması istenen tek bir kişi yoktur” dedi.

HER 100 KARARIN 89’U RET

Bozgeyik, komisyonun toplam 131 bin 922 tedbir işlemi gerçekleştirildiğini ve yapılan başvuru sayısını ise 126 bin 300 olarak açıkladı. Bozgeyik, “12 bin 200’ü kabul, 96 bini ret olmak üzere yaklaşık 4 yıldır alınan karar sayısının 108 bin 200 ve halen incelemesi devam eden başvuru sayısının ise 18 bin 100 olduğu belirtilmiştir. Bu kapsamda alınan her yüz kararın yüzde 89’u ret şeklindedir” dedi.