Mehmet Emin KURNAZ OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, kurumlardan intikal eden personel ve mahkeme dosyaları, eski başvurularla birlikte 451 bin evrakın tasnif, kayıt ve arşivleme işlemi tamamlandı. Buna göre, Komisyon, dün itibarıyla 3 bin 700 kabul, 46 bin 600’ü ret olmak üzere 50 bin 300 başvuruyu karara bağladı. Böylece komisyon bir yıl içerisinde […]

OHAL mağdurları göreve iade edilsin

Mehmet Emin KURNAZ

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, kurumlardan intikal eden personel ve mahkeme dosyaları, eski başvurularla birlikte 451 bin evrakın tasnif, kayıt ve arşivleme işlemi tamamlandı. Buna göre, Komisyon, dün itibarıyla 3 bin 700 kabul, 46 bin 600’ü ret olmak üzere 50 bin 300 başvuruyu karara bağladı. Böylece komisyon bir yıl içerisinde başvuruların yüzde 40’ını karara bağlamış oldu.

Ayrıca Komisyon, görev kapsamına girmeyen 2 bin 400 başvuru hakkında da ön inceleme kararı verdi. Komisyon kararları bildirilmek üzere, kişilerin en son görev yaptığı kurumlara teslim edilirken, başvurusu kabul edilen kişilerin atama işlemi ise en son görev yapılan kurum ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca gerçekleştirilecek.

Konuya dair endişelerini dile getiren Öğretim Elemanları Sendikası (ÖGESEN) Genel Başkanı Vahdet Özkoçak, haklarında takipsizlik ve beraat kararı çıkan kamu görevlilerinin görevlerine geri dönmesi ve bizzat çalıştıkları kuruma iade edilmesi gerektiğini ifade etti.

Kişisel ihtiraslar ve iftiralar var

BirGün’e konuşan Özkoçak, şu ifadelerini kullandı: ”Hükümetin de muhalefetin de bu konuda oturup birlikte net bir karar vermesi ve bu sorunu çözmesi gerekiyor. Bu sorun bir seçim malzemesi olarak kullanılamaz. Haklarında takipsizlik, beraat verilen memurlara, kamu görevlilerine ve akademisyenlere bir öncelik tanınmalı ve bu insanlar kendi görev yaptıkları kurumlara geri dönebilmelidir. Özellikle akademi alanında takipsizlik ve beraat verilen insanların başvurularına baktığımız zaman kişisel ihtirasların olduğunu görüyoruz. Özellikle bazı şikayetler kendi makamlarını korumak için yapılmış iftiralara dayanıyor. Bu da asıl suçluları korumak adına masum insanların ateşe atılması şeklinde iddialara dayanıyor. Bunlar dikkate alınmalı.”

Sorumlular gönderilsin mağdurlar değil

Göreve iade edilen kamu görevlileri içinde özellikle akademisyenlerin aynı kurumda işlerine devam edemediğine değinen Özkoçak sözlerini şöyle sürdürdü: ”Maalesef, akademide geri dönenler başka kurumlara gönderiliyor. Bu yanlış karara neden olanlar değil, bizzat mağdur olanların başka kurumlara gönderilmesi başlı başına bir adaletsizliktir. Özellikle üniversitelerde büyük sıkıntı olarak karşımıza çıkıyor. Hatalı uygulamaya sebep veren kişiler gönderilsin, iftiraya uğrayanlar değil.”