OHAL’i devam ettirme çabası
İhraç edilen akademisyenlerin davalarında farklı kararlar çıkıyor. Hocalar “OHAL’i sürdürüyorlar” diyor.
2016 yılında, “Barış İçin Akademisyenler” bildirisine imza attıkları gerekçesiyle; Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnameleri ile üniversitelerinden ihraç edilen akademisyenler, iade talebi ile Olağanüstü Hal İşlemlerini İnceleme Komisyonu’na başvurdu.
Talepleri reddedilen akademisyenler, komisyon kararına karşı idare mahkemesine başvurdu. Bazı akademisyenler, mahkemenin komisyonun ret kararını iptal etmesi ile görevlerine döndü. Ancak bazı üniversite yönetimleri, mahkemelerin verdiği iade kararına itiraz etti.
2016 yılının Eylül ayında 672 sayılı KHK ile ihraç edilen Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim görevlisi Celil Kaya, OHAL Komisyonu kararını Ankara 24. İdare Mahkemesi’ne taşıdı ancak hakkında ret kararı verildi.
İdare mahkemesi kararını bölge idare mahkemesine taşıdıklarını belirten Kaya, “Daha sonra istinafa gittik, bir üst mahkeme olan bölge idare mahkemesine gittik. Benim dosyam şu anda Ankara 14. Bölge İdare Mahkemesi’nde bekliyor. Benim olduğum 24. ve 25. idare mahkemesi bütün başvurulara ret kararı verdi. Bazı mahkemeler ise bütün başvurulara kabul kararı verdiler. Neye göre karar veriyorlar?” değerlendirmesinde bulundu.
OHAL'İ SÜRDÜRÜYORLAR
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde görevli akademisyen Dinçer Demirkent de OHAL Komisyonu’na görev iade talebiyle başvurmuş ancak ret kararı verilmişti. Demirkent’e komisyonun ardından yargı yolu açılmıştı. Demirkent’in de Ankara 21. İdare Mahkemesi’ne başvurusu kabul edildi ve akademideki görevine geri döndü. Ancak Ankara Üniversitesi’nin Demirkent’in göreve dönüşüne itiraz etti. İtiraz sonuçlanana kadar Demirkent görevine devam edecek.
Demirkent, “OHAL komisyonu OHAL’den sonraki yaklaşık 5 yılımızı aldı şimdi de mahkemelerle bu süre artarak, bu mağduriyetler de artarak devam ettiriliyor. Üniversiteler bu açıdan OHAL’i sürdürmeye devam ediyor” ifadeleini kullandı.