Cemaat üyesi oldukları belirtilen polislerin 2011’de başlattıkları soruşturma kapsamında gözaltına alınan avukatlara, gazetecilere haber amaçlı telefonla verdikleri bilgiler soruldu

ÖHD’li avukatlara Gezi direnişi sorusu

ELÇİN YILDIRAL e.yildiral@gmail.com @elcinyildiral

Aralarında Özgürlükçü Hukukçular Derneği(ÖHD) üyesi 9 avukatın da bulunduğu 29 kişinin, ‘cemaat üyesi’ oldukları gerekçesiyle görevden alınan ve yargılanan polisler ve savcılar tarafından 2011 yılında başlattıkları soruşturma kapsamında gözaltına alındıkları ortaya çıktı. 2014 yılında Özel Yetkili Mahkemeler(ÖYM)’in kapatılmasıyla yeni numara verilen ve 5 yıl bekletilen soruşturma dosyası apar topar gündeme getirilirken, avukatlara sorulan sorular ise skandal nitelikte! Avukatlara, “Cezaevinde tutuklu bulunan yakınınızı ziyarete gidiyor musunuz?” sorusu sorulurken; savcı, haber yapmak için Bianet muhabiri Elif Akgül’ün 2013’te avukat Ramazan Demir’i arayarak anadilde savunmaya dair sorduğu soruya verdiği yanıtı “şüpheli” buldu. Avukatlara, “PKK içerisinde faaliyet yürüten akrabanız var mı? ? Herhangi bir derneğe üye misiniz? “Sizinle birlikte başka hangi avukatlar kuryelik yapıyor anlatınız?, “5.6.2013’deki Gezi Parkı olarak bilinen eylemlerde siz ne gibi faaliyetlerde bulundunuz. Yapılan yasa dışı eylemi deşifre etmemek için maç diye bahsettiğiniz olayı anlatınız?” sorularının sorulduğu öğrenildi. Avukatlara, 1 Mayıs ile ilgili sorular da yöneltildi.



İfade işlemleri ile ilgili bilgi veren avukat Güray Dağ, cemaat polislerinin 2011 yılında başlattığı ama çeşitli nedenlerle yarım bıraktıkları dosyayı, Ankara’daki patlaman sonrası, Akit ve Sabah gibi gazetelerde avukat Hüseyin Boğatekin’in hedef alınmasının ardından apar topar ortaya çıkardıklarını söyledi. Dosyanın alelacele hazırlandığını ve kendi içinde bir bütünlüğünün bulunmadığını kaydeden Av. Dağ, dosyada güncel bir konunun olmadığını, Gezi sürecinde avukatların gözaltına alınanlara ilişkin kendi aralarında telefonla yaptıkları koordinasyonu ve 2012’de tutukluların cezaevinde gerçekleştirdiği açlık grevini sorduklarını aktardı. Tüm itirazlarına rağmen savcılık sorgusu Vatan’da bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde yapılırken, ifadelerin emniyette alınması nedeniyle avukatların susma haklarını kullandıkları öğrenildi.

***

Savcılıktan baroya talimat
İstanbul Cumhuriyet savcılığı, İstanbul Barosu’na kayıtlı 178 avukat hakkında “soruşturma açın” talimatı verdi. Avukatlık Kanunu’nun “Ağır cezayı gerektiren suçüstü halleri dışında avukatın üzeri aranamaz.” hükmüne ve avukatların sır saklama yükümlülüğüne rağmen adliye girişlerinde avukatların üzerlerini aramakta ısrar eden savcılık, avukatların “Avukatlık unvanının gerektirdiği saygı ve güvene uygun biçimde davranmakla” yükümlü olduğunu söyleyerek, avukatlar hakkında “kınama” ve “ uyarı” cezası verilmesini istedi. Cumhuriyet Savcısı Mustafa Erol’un bu “talimatına” karşı İstanbul Barosu’nun ne karar vereceği ise merak ediliyor.