Oktay’a ‘Kenan Evren gibisin’ demek suç değil
Fuat Oktay (Fotoğraf: DHA)

Politika Servisi

Milletvekillerinin soru önergelerine cevap vermeyen ya da ciddiyetsiz cevaplarla geçiştiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ı darbeciler gibi davranmak ve Kenan Evren’e benzemekle suçlayan CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu’na verilen hakaret cezasını istinaf bozdu. Gerekçeli kararda, ifade özgürlüğünün kısıtlanmasının demokrasi ile bağdaşmayacağı, siyasilerin eleştiriye açık olması gerektiği vurgulandı. Ankara 28. Asliye Hukuk Mahkemesi 5 Şubat 2021 tarihli kararı ile Bekaroğlu’nu 10 bin TL tutarında tazminat ödemeye mahkûm etmiş, dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke hazırlanmıştı. Karar istisnafa taşınmıştı.

İSTİNAFTAN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ DERSİ

İlk derece mahkemesinin davayı kabul etmesinin ifade özgürlüğünün kısıtlanması, milletvekili dokunulmazlığı ve TBMM’nin denetim fonksiyonu ile bağdaşmadığına hükmeden Bölge Adliye Mahkemesi ise Anayasa Mahkemesi’nin ve AİHM’nin emsal kararlarını gerekçe göstererek ilk derece mahkemesinin kararını esastan bozdu. Kararda; siyasetle uğrasan kişilerin kendilerine yönelik sert, ağır, hatta incitici eleştirilere dahi katlanması gerektiği vurgulandı.

BU HAKARET BİR DEMOKRASİ DAVASIYDI

Kararı yorumlayan Bekaroğlu, bunun bir hakaret davası olmadığını, demokrasi davası olduğunu söyleyerek, "Anayasa gereği Cumhurbaşkanı’na soru önergesi verilemiyor. Cumhurbaşkanı’na sorulacak sorular yardımcısına sorulabiliyor. Oktay da sorularımıza ya hiç cevap vermiyor ya da özensiz, ciddiyetsiz cevaplar veriyor" dedi.

Bu dönem kadar TBMM’yi hafife alan, millet iradesini yok sayan bir ekip görmediğini kaydeden Bekaroğlu, bunun ancak darbe hükümetlerinin davranış biçimi olabileceğini söyledi.

Bekaroğlu, davanın kabul edilmesine bile şaşırdığını, ceza almayı beklemediğini belirterek, "Bölge adliye mahkemesi, ilk derece mahkemenin verdiği kararın ifade özgürlüğünün ve demokrasinin yok sayılması anlamına geldiğini tespit ve tescil etmiştir. Diktatörlük heveslilerine yargının attığı bu tokat, seçimlerde millet tarafından tekrarlanacaktır” şeklinde konuştu.