Okulların açılmasına kısa bir süre kala, okullar için ilan onarım ihaleleri iptal ediliyor. İzmir, Manisa ve Uşak’ta okulların yeni eğitim yılına hazırlanması gereken ağustos ayında toplam 16 okulun onarım ihalesi iptal edildi.

Okul onarımları yapılamıyor

Berkay SAĞOL

Ekonomik kriz ve artan hayat pahalılığı eğitimi etkiliyor. Okulların açılmasına iki haftadan az bir süre kaldı ancak okul ihalelerinin ve okul onarım ihalelerinin iptal olması devam ediyor. İhalelerin iptal olmamasının nedeni ise, “Bütün tekliflerin alıma ayrılan ödeneğin/ yaklaşık maliyetin çok üzerinde olması” ve “İhaleye geçerli teklif veren istekli çıkmaması nedeniyle” diye ifade ediliyor.


İHALELER İPTAL

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü İzmir Bayraklı Halide Edip Adıvar Anadolu Lisesi, İzmir Bergama Sarıdere İlköğretim Okulu ile Bergama Fatih İlköğretim Okulu, Buca Osman Bey ve Bayındır Ülfet Onart Anadolu Liseleri ve Buca’da bir, Torbalı’da 3 okul olmak üzere toplam 9 okulun onarım ihalesini iptal etti.

Manisa Valiliği Yatırım İzleme Ve Koordinasyon Başkanlığı, Manisa Salihli Kudret Demir Ortaokulu ile Sarıgöl Karacaali İlkokulu büyük onarım işi ile Şehzadeler Eski Sağlık Meslek Lisesi güçlendirme ve güçlendirme sonrası onarım işi ihalelerini iptal etti.

Uşak İl Özel İdaresi Destek Hizmetleri Müdürlüğü de, Uşak Merkez Susuzören İlkokulu, Sivaslı Budaklar Köyü İlkokulu ve Uşak Merkez Cumhuriyet İlkokulu olmak üzere 3 okulun onarım işi ihalesini iptal etti. Susuzören İlkokulu’nun onarım ihalesi için ağustos ayı içinde iki kez ihale düzenlenmesine rağmen okulun onarımı gerçekleşmedi.

‘EĞİTİMDEN, SAĞLIKTAN TASARRUF OLMAZ’

Eğitim Sen Manisa Şube Başkanı İsmail Şener, “Yıllardır eğitim ve sağlıktan tasarruf olmaz demekten biz yorulduk ama bu alanlardan tasarruf etmekten hiç vazgeçmediler. Bu iktidar sadece dini motiflerden tasarruf etmiyor, şirketlerden tasarruf etmiyor. Eğitimden her zaman tasarruf ediyorlar çünkü eğitilmiş insanlardan, okuyan kuşaklardan korkuyorlar" dedi.

Yıllardır kaynakların nerelere aktarıldığını toplum olarak gördüklerini belirten Başkanı İsmail Şener "Kaynakları, halkın paralarını şirketlere aktarıyorlar ama yüzlerce öğrencinin eğitim gördüğü okullara tadilat yapmıyorlar, onarmıyorlar. Bu bölgede depremler olmasına rağmen güçlendirme ihalelerini de iptal ediyorlar. İnsanların karanlığa ve yoksulluğa mahkûm edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.