Covid-19 salgını nedeniyle eve kapanan çocuklar bilgisayar ve akıllı telefonlara yöneldi. Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erdoğan, şiddet oyunlarına bağımlılığın okul öncesi çocuklara kadar düştüğünü vurgulayarak tehlikeye dikkat çekti.

Okul öncesi çocuklar oyun bağımlısı oldu

Dünyayı etkisine alan koronavirüs salgınında sokaktan ve okuldan uzak kalan çocuklar, bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlara yöneldi. Zamanlarının büyük kısmını mavi ekran karşısında geçiren çocuklar çoğunlukla şiddet içerikli oyunları tercih ediyor.

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayten Erdoğan, okul öncesi çocuklarda şiddet oyunlarına olan bağımlılığının önemli boyutlara ulaştığını kaydetti. Erdoğan oyun bağımlılığının sigara ve uyuşturucu bağımlılığı gibi düşünülmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Çok tehlikeli ve acımasız şiddet oyunları var, bu nedenle oyunları mutlaka denetlemek gerekiyor. Şiddet içerikli oyunlarda karşıdakini yumruklama, öldürme gibi eylemler hiçbir duygu barındırmıyor. Böylece şiddet normalleşiyor ve duygusuzca yapılabilir hale geliyor. Çocukların bu şekilde büyümesi ileride şiddeti duygu olmadan, kolayca işleyen bireylerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu tür oyunlarda şiddet kötü değil aksine zevk ve haz veren bir duygu olarak yaşanıyor, bu durumda çocuklar bunu içselleştiriyor ve şiddetten zevk alan bir nesil yaratılmış olunuyor.”

2 SAATTEN FAZLA CİHAZ BAŞINDAYSA BAĞIMLI OLUR

Teknolojik cihazlarla 2 saatten fazla vakit geçiren 6 yaş altı çocuklarda bağımlılık duygusunun geliştiğini anlatan Erdoğan, ailelerin çocuklara sınır koyması gerektiğini söyledi:

“Amerikan ve Türk Pediatri Birliği, 3 yaşın altında çocuklara hiçbir şekilde televizyon, bilgisayar, tablet, telefon, gibi cihazların verilmemesini öneriyor. 6 yaş öncesinde de en fazla bir iki saat müsaade edilebilir. Ancak, aileler bunu yapmıyor, neden yapmadıklarını sorduğumuzda ‘çocuğun elinden cihazı aldığım zaman ağlıyor, tepiniyor, vuruyor fırlatıyor’ gibi cevaplar alıyoruz. Halbuki çocuk ağlayarak istediğini elde edebildiğini gördüğünde her seferinde aynı tepkiyi verecektir. Bunun tam aksine çocuğun elinden cihazı alıp ‘İstediğin kadar ağlayabilirsin hiçbir şekilde sana verdiğim süreyi aşamazsın’ derlerse çocuk en fazla bir hafta bu tepkiyi gösterecektir daha sonra bu tavrı bırakacaktır.”

DHA