Üç bakanlık arasında imzalanan protokolün ardından güvenlik görevlileri okullardaki olayların ‘siyasi yönünü’ değerlendirecek

‘Okul polisi’ dönemi

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan, “Okullar ve Çevresinin Daha Güvenli Hale Getirilmesine Yönelik İşbirliği Protokolü”nün detayları belli oldu. Protokol ile 81 ilde görev alacak toplam 26 bin 835 güvenlik personelinin görev tanımlarına ilişkin mevzuat yayımlandı.

Buna göre, okul özel güvenlik görevlileri ve kolluk görevlilerinin okul giriş çıkışını görebilecek yerlerde konuşlanacağı, ani gelişen olaylara müdahale edeceği bildirildi. Güvenliği sağlamak gerekçesiyle okulların çevresinde görevlendirilecek personelin, “Güvenlik zafiyeti” olarak değerlendirdiği konuları kolluk birimlerine, görev giriş çıkış saatlerine aykırı olan durumları ise Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri’ne bildireceği ifade edildi. Özel güvenlik görevlisi sayısının, “Öğrenci mevcudu, kız öğrenci yoğunluğu, özel politika gerektiren bireylerin bulunması” gibi ölçütlere göre belirleneceği açıklandı.

Siyasi mi, değil mi?
Mevzuata göre, okul çevresindeki kamuya açık alanlar İçişleri Bakanlığı’na bağlı personelce denetlenebilecek. Okula yakın kafe, internet salonu, market, büfe ve bahçe gibi kamuya açık yerler de denetime tabi olacak. Okulların çevresinde öğrencileri suça sürükleyebilecek kesici, delici, yaralayıcı cisimlerin satılması yasaklanacak. Tüm okullarda bulunacak görevliler, “Okul içinde meydana gelen ani olaylara” müdahale edecek. Olayların siyasi bir yönü olup olmadığına ilişkin yapılan değerlendirmenin ardından “gerekli” görülürse kolluk birimlerine bilgi verilecek.