Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü okullara gönderdiği yazıda manevi danışmanlık protokolü imzaladığını duyurdu. Buna göre müftülük okullarda danışmanlık yapacak.

Okula manevi danışman

Berkay SAĞOL

AKP’nin ilk kez 2003 yılında Aile İrşat ve Rehberlik Bürolarında hayata geçirdiği manevi danışmanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın girişimleriyle toplumsal hayatın tümüne yayıldı. Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı, “manevi danışmanlık” adı altında görev alanları yaratmayı sürdürüyor.

Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 23 Mayıs’ta ilçede bulunan okullara gönderilen “Çedes Projesi Manevi Danışman İhtiyaç Bilgileri” konulu yazıda, Buca İlçe Müftülüğü’nün okullara manevi danışman görevlendireceği belirtildi. Yazıda, “Bakanlığımız Temel Eğitim Genel Müdürlüğüne, Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne, Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı okullar ve kurumlar; Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı kurum ve kuruluşlar işbirliğinde öğrencilere yönelik hazırlanan ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi (ÇEDES)’ çerçevesinde ilgili protokol imzalanmıştır” denildi.

Gönderilen yazıda, öğrencilerin “millî, mânevî, ahlâkî, insânî, kültürel değerlerimizi benimseyen, koruyan, geliştiren akl-ı selim, kalb-i selim ve zevk-i selim sahibi, bedensel ve sosyal bakımdan dengeli bireyler olarak yetiştirilmesine katkı sağlamak” amacıyla manevi danışmanlık protokolünün imzalandığı vurgulandı.

Yazıda, “Okulunuzun manevi danışman ihtiyacı olup olmadığı ile ilgili ekli formun doldurularak Müdürlüğümüz Din Öğretimi Bölümüne gönderilmesi hususunda gereğini rica ederim” ifadelerine yer verildi.

ÖĞRENCİLER İNTİHAR ETMİŞTİ

Geçen yıl Akdeniz Üniversitesi (AÜ) kampüsündeki KYK yurtlarında kalan Halil Gülcan 11 Mayıs’ta, Emre Kandemir 21 Mayıs’ta, Muhammet Kaya ise 10 Haziran’da intihar etti. Bir ay içinde gerçekleşen üç öğrenci intiharı sonrası KYK yurtlarında “manevi danışmanlık” sistemine son verilmişti. Öğrenciler ise, yurtlarda 'dini baskı' yaşadıklarını söylemişti.