Milli Eğitim Bakanı Özer okulların tam zamanlı açılacağını ifade ederken Eğitim Sen ile Veli-der yüz yüze eğitimin sağlanabilmesi için ek bütçe talebini yineledi.

Okullar 5 gün açık olacak

Seda BALMUMCU

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer yüz yüze eğitimin detaylarını açıkladı. Buna göre okullar tam zamanlı açılacak ve maske zorunlu olacak.

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yüz yüze eğitim kararının kamuoyuna açıklanmasının ardından Bakanlık yöneticileri ile bir araya geldi. Toplantıya, Bakan Yardımcıları Petek Aşkar, Ahmet Emre Bilgili ve Sadri Şensoy, ilgili birim amirleri ve 81 il millî eğitim müdürü katıldı. Okulum Temiz Belgesi koşullarının takip edildiğini; sınıf, kantin, yemekhane varsa pansiyon her türlü kapalı alanın her gün dezenfekte edilerek hijyenin sağlanacağını belirten Özer şunları kaydetti:
“Okullarda yüz yüze eğitimin bir kez daha aksamaması için maske, mesafe ve hijyen kurallarından asla taviz vermeyeceğiz. Öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve diğer eğitim çalışanlarımız; okula maske takarak gelecekler. Öğrenci ve personelimizin okul içinde maskeye ihtiyaç duymaları durumunda okul idarelerimiz ücretsiz maske temin edecek. Kurum personeli ve öğrenciler dışındaki kişilerin okula giriş ve çıkışları okul yönetimleri tarafından sınırlandırılacak.”

Okulların onarım çalışmalarının devam ettiği kaydeden Bakan Özer, il yöneticilerine okulların açılış tarihine kadar hazırlıkların tamamlanması talimatı verdi. Özer önceki gün Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada ise okulların tam zamanlı açılacağını ifade etmişti. Aşı yaptırmayan öğretmenlerin okullara PCR testiyle gelmelerine ilişkin BirGün’e konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2’nci Başkanı Ali İhsan Ökten şunları söyledi:

“Bir takım şeyler bizim de sunduğumuz önerilerdi ama bunlar yapılabilecek mi? Okulların fiziki koşullarının düzeltilmesi sorunu var. 40-50 kişilik sınıflar azaltılabilecek mi? En önemli şey havalandırma ve bununla ilgili bir çalışma yapıldı mı? Aşılama öğretmenlerin ve velilerin sürekli sorgulanması ve PCR testi yapılması olumlu bir karar. Aşılamanın 15 yaşa kadar indirilmesi olumlu bir karar. Okulda denetimi ve temizliği sağlayacak personele alındı mı yeteri kadar personel var mı? Bu da önemli bir konu. Kapalı alanlar dezenfekte edilecek deniyor düzenli olarak bu yapılabilecek mi yoksa sadece lafta mı kalacak? Kış aylarında sınıfların nasıl havalandırılacağı bir soru işareti. “

***

Ek bütçe için kampanya

Öğrenci Veli Derneği (Veli-der) İzmir Şubeleri ve Eğitim Sen 1, 2 ve 5 No’lu İzmir Şubeleri, Alsancak, Buca, Aliağa ve Karşıyaka’da okulların tam zamanlı ve yüz yüze eğitime açılması için eğitime ek bütçe talebiyle, imza topladı.

İmza kampanyası sırasında yapılan açıklamada, “Okulların açılmasına sayılı günler kaldı. Yüz yüze eğitim için acilen ek bütçe ayrılmalı, yeterli öğretmen ataması yapılmalı, ek destek personeli atanmalı, aşılanma yaygınlaştırılmalı, öğrenciler, eğitim emekçileri ve veliler için ücretsiz düzenli test sağlanmalıdır. Tüm eğitim kurumlarında gerekli fiziksel koşullar sağlanmalı, eğitim alanında alınacak tüm kararlar alanın özneleri ile birlikte kararlaştırılmalıdır” denildi.