Sağlık Bakanlığı, ‘salgın yönetimi ve çalışma rehberi’ni güncelledi, okullarda alınması gereken önlemleri yayımladı. Okulların virüs bulaşması açısından riski olduğu belirtilen rehberde, maske ve mesafe kuralının altı çizildi

Okullar bulaş açısından riskli

HABER MERKEZİ

Okulların açılma tarihinin 31 Ağustos olarak belirlenmesinin ardından Sağlık Bakanlığı, okullarda alınacak Covid-19 önlemlerine ilişkin rehber yayımladı. Koronavirüs vaka sayısı kontrol altına alınamamışken rehberde okulların virüs bulaşması açısından riskli olduğu belirtildi. Okul yönetimi, öğretmenler, öğrenciler ve ailelere görevler düştüğü vurgulandı. Veliler okul açılmadan önce bilgilendirme formu ve taahütname imzalayacak. Öğrencilerin bırakılması ve alınması sırasında da maske ve sosyal mesafe kuralına uyulacak.

Alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:

► Eğitim faaliyetine başlamadan önce okul binasının genel temizliği su ve deterjanla yapılmalı.

► Okullarda ateş ölçer, maske, sıvı sabun ve el antiseptiği veya en az yüzde 70 alkol içeren kolonya bulundurulmalı. Kullanılmış maskeler için kapaklı çöp kutuları temin edilmeli.

► Okullarda en az 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve öğrenci planlaması yapılmalı, içeriye alınması gereken kişi sayısı buna göre düzenlenmeli.

► Sınıf, çalışma salonları, işlikler, yemekhane, kantin vb. toplu kullanım alanları bulunması durumunda kişiler arasındaki sosyal mesafe en az 1 metre olacak şekilde düzenlenmeli.

► Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı, ishal şikâyetlerinden herhangi biri olan öğrenciler okula bilgi verilerek gönderilmemesi istenmeli ve doktor muayenesi önerilmeli.

► Öğrencilerin bırakılması ve alınması sırasında personel ve veliler sosyal mesafe kurallarına uymalı ve maske takmalı.

► Mümkünse her gün aynı velinin öğrenciyi alması ve bırakması sağlanmalı.

► Okulda bulunan öğretmen, öğrenci ve diğer çalışanlar maske takmalı ve maskesi olmayanlar için bina girişinde maske bulundurulmalı.

► Öğretmenler ve diğer çalışanların COVID-19’un bulaşma yolları ve korunma önlemleri hususunda bilgilenmesi sağlanmalı.

► Hasta öğrenci veya personel gönderildikten sonra oda/alan/sınıf havalandırılmalı, yüzeyler temizlenip dezenfekte edilmeli.