MEB, İŞKUR üzerinden geçici görevlendirmeyle aldığı personellerden 44 bin temizlik personelinin işine son verdi. Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube duruma tepki gösterdi.

Okullar kapanmadan işçiler işten çıkarıldı

Berkay SAĞOL

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yıllardır okullardaki temizlik ve hijyeni, İŞKUR üzerinden sınırlı sayıda işe aldığı personel üzerinden devam ettiriyor. Geçen eylül ayından itibaren Türkiye genelinde İŞKUR üzerinden Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında işe başlayan 44 bin 357 temizlik görevlisinin işine son verildi. Okullarda bu iki hafta boyunca yeterli sayıda personel görev yapmayacak.

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat, bu kararla okulların fiilen kapatıldığını açıkladı. Kalafat şunları söyledi: "Okulların kapanmasına 2 hafta kala, okulların yardımcı hizmet personellerinin görev sürelerinin dolması bahane edilerek 45 bin çalışanın işine son verildi. Kamu yönetimi programlı olmalı ve belli bir ilkeye göre yapılandırılmak zorundadır. Birçok öğrenci ve öğretmenin eğitim öğretime devam ettiği bu günlerde okulların gerekli hijyen ve temizlik koşullarının sağlanması da önem arz etmektedir. Bu görevlendirmelerin sonlandırılması okullarda çeşitli sağlık sorunları doğuracaktır. Ekonomik krizin toplumun bütün kesimlerinde yıkıcı etkilerinin gözlemlendiği bu günlerde 45 bin çalışanı açlığa mahkûm etmek de kamu yönetimi ve insanlık açısından büyük bir ayıp ve hatadır. Eğitim emekçilerinin güvencesiz çalıştırılması bu tür krizleri her daim ortaya çıkaracaktır. Eğitimin sağlıklı olarak sürdürüleceği koşullar sağlanıncaya kadar bu sürecin tüm aşamalarını takip edeceğiz.”

Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube de göreve son vermelere tepki gösterdi. Sendika'dan yapılan açıklamada “6 Eylül 2022 tarihinde yüz yüze eğitime başladıktan sonra yapılan İŞKUR görevlendirmeleri, okullarımızın büyük çoğunluğunda yardımcı hizmet personeli ihtiyacını yeterli düzeyde gideremedi. Okullarımızda eğitim öğretimin bitmesine iki hafta daha varken öğrencilerimizin sağlıklı ve güvenli ortamda eğitim öğretimini sürdürebilmesi, öğretmenlerin sağlıklı koşullarda çalışabilmesi nasıl sağlanacaktır. Ayrıca yaşanan ekonomik krizde görevlerine son verilen binlerce TYP çalışanı açlığa mahkûm edilmektedir” denildi.

Açıklamanın devamında şunlar dile getirildi: “Milli Eğitim Bakanlığı, kamu hizmetlerinin sürekliliği, düzenliliği ve halka daha nitelikli olarak sunulması için eğitimde her türlü güvencesiz istihdam uygulamasından vazgeçmesi ve herkese kadrolu ve güvenceli istihdam sağlaması gerekmektedir. Eğitim-Sen olarak gerek öğrencilerimizin en doğal hakkı olan sağlıklı ve güvenli ortamlarda yüz yüze eğitim alması, gerekse eğitim emekçilerinin sağlıklı koşullarda çalışması için gerekli olan tüm tedbirlerin eksiksiz alınması talebimizi bir kez daha belirtiyor, sürecin takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz.”