2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı’nın ilk yarısında okullarda en az 8 öğrenci hayatını kaybetti. Son dört yılda bu sayı 73’ü buldu. Oğlunu 5 Ocak’ta kaybeden baba Murat Yaşar bugün çocuğunun okuluna giderek karnesini alacak

Okullar ölüm kuyusu

SERBAY MANSUROĞLU serbaymansur@birgun.net

Okulların başladığı 16 Eylül’den itibaren yeterli tedbir alınmadığı, güvenlik ve fiziksel koşullar standartlara uygun düzenlenmediği için  tespit edilen en az 8 öğrenci, okulundan bir daha evine dönemedi. Son dört yılda okullarda yaşamını yitiren öğrenci sayısı böylelikle 73’e çıktı.

‘DESTEĞE İHTİYAÇ VAR’
Geçen 5 Ocak’ta okulda yangın merdiveninden düşerek yaşamını yitiren 11 yaşındaki Resul Yaşar’ın babası Murat Yaşar, bugün okula giderek çocuğunun karnesini alacak. Baba Murat Yaşar, “Çok üzgünüz. Hukuk mücadelesi başlatacağız. Sonuna kadar adalet aramak istiyoruz. Daha fazla çocuk okullarda ölmesin diye daha fazla basın ve kamuoyunun desteğine ihtiyacımız var” diye konuştu.
İşte okullarda yaşamını yitiren  onlarca çocuktan bazıları:
>> İstanbul Hadımköy’de 5. sınıf öğrencisi Resul Yaşar (11), okulun yangın merdiveninden düştü.
>> 9 yaşındaki Yunus Mert Şahin Kayseri’de okulun bahçesinde top oynarken üstü açık olduğu ileri sürülen foseptik çukuruna düştü.
>> Engin Erdoğan’ın (15) Tokat Erbaa ilçesi Erek Mahallesi’nde bulunan Sağlık Meslek Lisesi bahçesinde üzerine kale direği düştü.
>> Muğla Fethiye’de Gökcek Deniztemiz İlkokulu Anasınıfı öğrencisi Kerem Şanlı, okulun bahçesinde annesi ve öğretmenin gözü önünde düşüp başını yere çarptı. Hastanede  üşüttü dendi...
>> Erzurum Köprüköy Anadolu Lisesi’nde yatılı kalan lise ikinci sınıf öğrencisi Sezer Yavuz (17), okulun zemin katındaki yemekhane bölümünden binmeye çalıştığı yük asansöründe sıkıştı. Ağır yaralandı ancak kurtarılamadı.
>> Kırşehir Boztepe Çok Programlı Lisesi 3. sınıfta okuyan Semir Bozdemir (16), teneffüse çıktığı sırada merdivenlerden düşerek, yaralandı. Hastanede doktorların tüm  müdahalelerine rağmen kurtarılamadı.
>> İzmir Tuğba Özbek Anadolu Lisesi 10’uncu sınıf ögrencisi Mert Halil Işık, 5’inci kat penceresinden okul bahçesine düştü.
>> 17 yaşındaki lise öğrencisi Samet Çetin’i Muğla Bodrum’da, okul bahçesinde akrep soktu.
>> Van Fevzi Çakmak İlkokulu’nda okuyan ikinci sınıf öğrencisi Ömer Çarpar’ın, çatıdan başına buz sarkıtı düştü.
>> Hatay Reyhanlı’da ortaokul 8’inci sınıf öğrencisi Kamil Mert Cemiloğlu, öğrenim gördüğü okulda yapılan kalorifer çalışması için açılan çukura düştü.

***

Yetkililer sorumluluk almıyor

Oğlu Efe Boz’u kaybeden Nurdan Boz, “Okulda bir çocuğun hayatını kaybetmesi sadece o çocuğun ailesinin değil bütün toplumun meselesi olmalı. Ancak o zaman çocuklarımıza gerçek anlamda sahip çıkmış oluruz” dedi. “Devlet ve okuldaki yetkililer sorumluluk almıyor” diyen anne Boz şu ifadeleri kullandı: “Okulun içi dışı hiç fark etmiyor. Okulların belli standartlara göre imal edilmeyişleri, periyodik kontrollerden geçirilmemeleri, tedbirsizlik, işgüzarlık ne derseniz deyin hepsi var ama çocuklarımız yok, sesimizi duyan yok. 4 yılın bilançosu 73 çocuk. Bu çocuklar güle oynaya gittikleri okullarından evlerine dönemediler.”

***

Fiziksel güvenlikle ilgili bilinç geliştirilmeli

Gündem Çocuk Derneği'nden Onur Yılmaz şu ifadeleri kullandı: "Bu şu ana kadar tespit edebildiğimiz sayı. Okulda fiziksel güvenlik eksikliği sebebiyle hayatını kaybeden çocukların sayısının bunun çok üstünde olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca burada önemli olan sayılar değil. Tek bir çocuğun yaşamı çok önemli. Sorun şu ki okulda güvenlik deyince hala polisyie güvenlik anlaşılıyor. Bunun değişmesi gerekiyor. Çocuklarımızın hayatını kaybetmemesi için yetkililerin bunu bir polisiye güvenlik anlayışından çıkartarak fiziksel güvenlikle ilgili bilinç ve duyarlılık geliştirmesi gerekiyor."

***

İlk dönemin son zili çalacak

2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı ilk dönemin son zili bugün çalacak. 17 milyon öğrenci karne alarak, 2 hafta sürecek yarıyıl tatiline girecek. Tatil 9 Şubat'ta sona erecek. Tatilin ardından 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı'nın ikinci yarısı 10 Şubat Pazartesi günü başlayacak. Öğretmenler ve öğrenciler için ikinci yarıyıl ise 13 Haziran'da tamamlanacak.