TMMOB MMO İklimlendirme Teknik Kurulu, okullar ve kreşlerde alınması gereken pandemi tedbirlerini açıkladı. Açıklamada, derslik, yemekhane, spor salonu, kantin ve tuvalet gibi ortak kullanım alanların alınması gereken tedbirlere ilişkin uyarı ve önerilerde bulunuldu

Okullar ve kreşlerde alınması gereken pandemi tedbirleri

BirGün/Ankara

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) İklimlendirme Teknik Kurulu’nun hazırladığı “Okullar ve Kreşlerde Pandemi Tedbirleri Metni” kamuoyu ile paylaşıldı. Yapılan açıklamada, “Mevcut okullarda ve kreşlerde pandemi senaryolarının oluşturulması, pandemi sürecinde çalışma şekli, pandemi sürecinde en iyi performansı gösterebilmesi için gerekli değişikliklerin önerilmesi” amacıyla hazırlandığı belirtilerek “Metnin Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu ve Milli Eğitim Bakanlığı tavsiyelerine ilave olarak uygulanacağı” vurgulandı.

Okullar ve kreşlerde bulunan cihaz ve sistemlere yönelik önlemlere ilişkin, “Okullar ve kreşlerde bulunan tüm hava perdeleri kapalı konumda tutulmalıdır” denildi. Açıklamada, “Haftalık bayrak merasimleri ve törenler sembolik olarak ve sosyal mesafe korunarak sembolik sayıda öğrenci ile yapılmalıdır. Öğrencilerin derslik dışı temas edecekleri yüzeyler dezenfektanla her ders saati süresince dezenfekte edilmelidir” uyarısında da bulunuldu.

HER KATA EL DEZENFEKTANI KONULMALI

Açıklamada, “Okulun merdivenleri mümkün ise sadece çıkış ve sadece iniş merdivenleri olarak düzenlenerek temas azaltılmalı ve tırabzanlara zorunlu olmadıkça dokunulmamalıdır” uyarısında bulunularak “Okul girişlerinde ve her katta uygun noktalarda ve uygun sayıda el dezenfektanları bulundurulmalıdır. Okul servis iniş, biniş ve oturma düzeni pandemi senaryosuna göre düzenlenmelidir” denildi.

“Her gün en az bir kere hijyen ve sosyal mesafe koruma eğitimi verilmelidir. Teneffüs saatleri kademeli olmalıdır” de denilen açıklamada “Öğrenci ve personelin servisler ile okul girişlerinde ateşi ölçülmeli, raporlanmalı ve el dezenfektanı kullanılarak okula giriş yapılmalıdır. Pandemi sürecinde öğrenci ve veli görüşmeleri elektronik ortamda yapılmalıdır” ifadeleri yer aldı.

SINIFLARDA ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

MMO İklimlendirme Teknik Kurulu’nun açıklamasında, spor salonu, yüzme havuzu, müzik sınıfları, derslikler, kantinler, yemekhane ve tuvalet gibi ortak kullanım alanlarında şu tedbirlerin alınması gerektiği vurgulandı:

"İklim koşulları müsait ise kesinlikle pencere ve kapılar açık olarak ders yapılmalıdır. İklim koşulları müsait olmadığı durumlarda kapılar açık olarak ders yapılmalı ve her teneffüste kapıya ek olarak pencereler de açılarak derslikler havalandırılmalıdır. Dersliklerde filtreli ısı geri kazanımlı havalandırma cihazları kullanılması önerilir. Dersliklerde sosyal mesafe kuralına göre yeni oturma düzeni oluşturulmalıdır. Ders esnasında öğrenciler ve öğretmenler maskeli olmalı, öğretmenler ayrıca siperlik de takmalıdır. Bodrum katlarda bulunan penceresiz tüm derslikler kapatılmalı ya da gerekli şartları sağlayacak şekilde cebri havalandırma sistemi kurulmalıdır.

SPOR SALONLARINDA ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

Spor salonları kapalı tutulmalıdır. Beden eğitimi dersleri teorik veya sosyal mesafe korunarak açık alanda yapılmalıdır. Yüzme havuzları kullanılmamalıdır. Kullanılması zorunlu (engelli havuz rehabilite çalışmaları, milli takım yüzücüleri vb.) ise yüzme havuzları konusunda İklimlindirme Teknik Kurulu Havuz Kullanım Yönergesine uygun olarak işlem yapılmalıdır. Kapalı mahallerde müzik etkinliği yapılmamalı (şarkı, türkü söylemek) ve üflemeli çalgılar (flüt vb.) kullanılmamalıdır.

TUVALETLERDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

WC aspiratörleri 7/24 kesintisiz çalıştırılmalıdır. WC’lerde negatif basınç sağlanmalıdır. WC'lere mümkün olduğunca WC egzoz havasının %80’i kadar taze hava verilmelidir. WC egzozlarında ortak baca kullanımlarında geri dönüş havasını almayacak geri dönüş klapeleri kullanılmalı, WC egzoz atışları kesinlikle taze hava emişine karışmamalıdır. Tercihen WC şaftlarında dikey atışlı fanlar kullanılmalıdır. Egzoz fanı yok ve WC camları dış ortama açık ise, camlar tam açık konumda olmalıdır.

WC'lerde lavabo bataryaları, pisuvar muslukları, sıvı sabunluklar el değmeden (fotoselli, dizden, ayakla kumandalı) çalışmalıdır. Kapılar el değmeden açılacak şekilde çalışmalıdır. Hava ile çalışan el kurutma sistemleri kapatılmalı ve kâğıt havlu kullanılmalıdır. Klozetlerde tek kullanımlık klozet örtüleri kullanılmalıdır (mümkünse el değmeden otomatik değişen). WC kabinlerine mutlaka dezenfektan ve tuvalet kâğıdı konulmalı ve sık sık kontrol edilmelidir.

WC'lerde, sifonu çekmeden önce klozet kapakları kapatılmalıdır. Klozet kapağı kapatılmadan sifonun çalışmayacağı bir düzenek yapılması tavsiye edilir. Toplu kullanım alanlarına kullanım yönergeleri asılmalıdır. Alaturka WC'lerde özel hijyen tedbirleri alınmalı veya kullanıma kapatılmalıdır. Yer sifonlarına sürekli su ilave edilmeli, süzgeçlerin kuru kalması engellenmelidir.

YEMEKHANELERDE ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

Yemekhanelerde tüm hijyen kuralları gözetilerek ve yemeğe geliş saatleri planlanarak hizmet verilmeli, menüler salgın döneminde bağışıklık sistemini güçlendirecek şekilde düzenlenmelidir. Yemekhane ve kantinlerdeki masa ve sandalyeler araları iki metre olacak şekilde ve çapraz oturma düzenine göre planlanmalıdır. Yemek esnasında konuşmama konusunda uyarılar yapılmalıdır.

Tüm yemekhane çalışanlarının istisnasız önlük, bone, siperlik, maske ve eldiven kullanımı sağlanmalıdır. Gün içerisinde yoğunluk durumuna ve hizmet türüne göre belirli aralıklarla eldiven ve maske değiştirilmelidir. Her öğün sonrasında masa üstleri ve yemek servis alanlarının temizlik ve dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.

Düzenli su ve yemek numunesi alınarak kontroller yapılmalıdır. Yemek alırken sosyal mesafe kurallarına uyulup uyulmadığı özel olarak denetlenmelidir. Pandemi dönemde açık su servisi yapılmamalıdır. Tek kullanımlık ambalajlanmış çatal, kaşık, bıçak, peçete ve kürdan kullanılmalı, tuz ve karabiber de tek kullanımlık küçük poşetlerde dağıtılmalıdır. Açık büfe uygulaması kaldırılmalıdır.

ORTAK KULLANILAN ALANLARDA YAPILMASI GEREKENLER

Okullar ve kreşlerde bulunan mescitler, bilişim atölyeleri, resim atölyeleri, kütüphaneler vb. mekanlar, hacimsel boyutları da dikkate alınarak mümkünse varlık sensörlü oda üstü UV-C cihazları ile içeride kimse yokken çalışacak şekilde kullanılmalıdır. Asansör kullanılmamalıdır. Zorunlu durumlarda kullanım kuralları pandemi senaryosuna göre düzenlenmelidir. Koğuş sistemi yatakhaneler var ise kapatılmalıdır. Oda sistemi yatakhaneler var ise İklimlendirme Teknik Kurulu’nun “Otellerde Pandemi Tedbirleri” metninin ilgili kısmı dikkate alınarak kullanılmalıdır.

Kantinlerin pandemi sürecinde açık alanlarda konuşlandırılması tavsiye edilir. Kapalı alanlarda bulunan kantinlerde açılabilir camlar tam açık olmalıdır. Para ile alışveriş yerine temassız kart vb. yöntemler ile alışveriş yapılmalı, kantin personeli hijyen tedbirleri alarak hizmet vermelidir.

Pandemi sürecinde uzun süre kapalı olan sistemlerde olası diğer bakteri ve mantar risklerine dikkat çekilmelidir. Su depoları, soğutma kuleleri, rezervuar gibi alanlarda uygun önlemler alınmalı, tesisat temizliklerinin yapılması önerilmelidir. Kum havuzu, kapalı oyun alanları vb. riskli yerler olduğu için kapatılmalıdır. Kütüphane kullanımı sosyal mesafe kurallarına göre düzenlenmelidir. Su sebilleri kullanıma kapalı olmalıdır.

Çay ocaklarında sadece çay ocağı personeli bulunmalı, çay ocağı personeli dışında kimse çay ocağına girmemelidir. Tek kullanımlık ve kapaklı bardaklar kullanılmalıdır. Çöp kovaları sensörlü veya ayak ile açılabilir pedallı tipte, şeker poşetli ve tek kullanımlık, çay karıştırıcıları da tek kullanımlık ahşap veya plastikten olmalıdır. Revirler havalandırılmalıdır. Hasta ve sağlık personeli maske ve siperlik kullanmalıdır."