Okullar yoğunluktan temizlenemiyor

Berkay Sağol

Bir buçuk yıl süren pandemi sürecinin ardından 6 Eylül itibariyle 18 milyon öğrenci okullarına geri döndü. Eğitim öğretim yılının ilk haftası geride kalırken, geçen hafta okullarda yaşanan sorunlar ikinci haftada çözüme kavuşmadı. Okullarda pandemi önlemlerinin yetersiz olduğu görülürken, birçok okulda pozitif vakalar çıktı ve sınıflar karantinaya alındı. Bunun yanı sıra depreme dayanıksız olduğu gerekçesi ile 85 okul, başka bir okul ile birleştirildiği için sınıf mevcutları 40-45’e kadar ulaşmış durumda.

Depremin en çok vurduğu Bayraklı’da 5 farklı okulun birleştirildiği, 1 okulun ise taşındığı, kalabalık sınıf ve okul mevcudiyetleri yüzünden geçtiğimiz hafta Yunus Emre Anadolu Lisesi’nde bir sınıf Covid-19 nedeniyle karantinaya alındığı bildirildi. Gaziemir’de ise Anafartalar İlkokulunun bir bloku 30 Ekim 2020’de meydana gelen depremde hasar gördüğü için yıkıldı. Yıkım çalışmaları devam eden okuldaki 1000 öğrenci, Emrez Mahallesi’ndeki yine 1000 öğrencinin olduğu Mustafa Kemal Paşa Ortaokuluna taşındı. Karşıyaka ve Çiğli’de de birçok okulda benzer sorunlar yaşanıyor.

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat, “Depreme dayanıklılık raporlanması olumsuz sonuçlanması ile başka okullara aktarılan 85 tane okul olduğu bilgisi mevcudumuzdadır. Bu durum okullarda ciddi sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Temel problem pandemi koşullarında gerekli hijyen koşullarının sağlanamıyor olmasıdır. Öğrenciler sabah ve öğleden sonra olma üzere ikili eğitim görmektedirler. Çoğu okul sabahtan öğlen grubuna geçerken 10 dakika aralar vermektedir. Bu kısa sürede sınıfların temizlenmesi ve yeni öğrencilere hazırlanması mümkün olmamaktadır” dedi.

Kalafat şunları söyledi: “İkili eğitimden dolayı öğrencilerimiz ve eğitim emekçileri sabahın çok erken saatlerinde okulda olmakta ve akşam 21.00’ı bulan saatlerde okuldan çıkmaktadırlar. Buda temel eğitim yöntemlerine göre tamamen problem yaratmaktadır. Bu duruma yol açan sebeler1.5 yıldır gün gibi ortadayken gerekli çalışmaları yapmayan milli eğitim yetkilileri bu durumun temel muhataplarıdır. Israrla uyarılarımıza rağmen okulları eğitim öğretime hazırlayamayan irade bugün çocuklarımızı sağlıksız koşullarda eğitime zorlamaktadır.”