Ülke genelinde okullara imam ve vaiz görevlendirmeleri sürüyor. Bu kez İzmir’de başlatılan uygulama ile ilgili Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Vardal, "Laik eğitimi tümüyle ortadan kaldırmaya yönelik" dedi.

Okullara imam ve vaiz de girdi
SOL Parti laik eğitim talebiyle ülke genelinde eylemler yapmıştı. (Fotoğraf: BirGün)

Berkay SAĞOL

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İzmir İl Müftülüğü arasında ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi (ÇEDES)’ için protokol imzalandı. Protokol kapsamında okullarda manevi danışman görevlendirildiği öğrenildi.Bu kapsamda İzmir genelinde 842 farklı okulda imam hatip, kuran kursu öğreticisi, vaiz ve din hizmetleri uzmanı görevlendirildi. Böylece kent genelinde bulunan 2 bin 496 okulun 3’te 1’inde bu uygulamaya geçildi.

Okullara gönderilen yazıda öğrencilerin, “millî, mânevî, ahlâkî, insânî, kültürel değerlerimizi benimseyen, koruyan, geliştiren akl-ı selim, kalb-i selim ve zevk-i selim sahibi, bedensel ve sosyal bakımdan dengeli bireyler olarak yetiştirilmesine katkı sağlamak” amacıyla manevi danışmanlık protokolünün imzalandığı kaydedildi.

Uygulamaya tepki gösteren Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, “Okullarımızda müfredat kapsamında tanımlanmış görevleri yürüten danışmanlık hizmeti veren rehber öğretmenler ile Din Kültürü Ahlak Bilgisi dersini veren öğretmenler varken hiçbir pedagojik formasyonu olmayan kişilerin görevlendirilmesi mevcut yasalara aykırı bir durumdur. Okullarımızda eğitim öğretimin kamu görevlileri aracılığıyla ve İhtisas sahibi kişiler tarafından yürütülmesi bir zorunluluk iken vaiz imam kuran kursu öğreticilerinin görevlendirilmesi kamusal ve laik eğitimi tümüyle ortadan kaldırmaya yöneliktir. Anayasaya aykırı, okullarımızın ihtiyacı olmayan ve kutuplaştırmayı artıracak okul iklimini bozacak bu protokol iptal edilmelidir. Eğitim Sen olarak protokolün iptali için gerekli hukuki girişimlerde bulunacağız” dedi.

Eskişehir Valiliği onayı ile Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve müftülük arasında yapılan, Eğitimde İşbirliği Protokolü kapsamında da okullara imamlar gitmeye başladı. Öte yandan Aydın’da da okullara imam ve vaizlerin görevlendirildiği öğrenildi.

ÖĞRENCİLERİN İNTİHARI

Geçen yıl Akdeniz Üniversitesi (AÜ) kampüsündeki KYK yurtlarında kalan Halil Gülcan 11 Mayıs’ta, Emre Kandemir 21 Mayıs’ta, Muhammet Kaya ise 10 Haziran’da intihar etti. Bir ay içinde gerçekleşen üç öğrenci intiharı sonrası KYK yurtlarında “manevi danışmanlık” sistemine son verilmişti. Öğrenciler ise, yurtlarda ‘dini baskı’ yaşadıklarını söylemişti.

KAPSAM HER YIL GENİŞLEDİ

Manevi Rehberlik uygulaması ilk kez 2015 yılında uygulanmaya başlandı. Üniversitelerin bünyesinde başlatılan Manevi Rehberlik Sertifika Programı’na katılan ve bir ay eğitim alan kuran kursu öğreticileri, “Manevi Rehber” adı altında hastanelerde görevlendirildi. Geride kalan 8 yılda uygulamanın kapsamı genişletilerek manevi danışmanlar, yetiştirme yurtları, huzurevleri, cezaevleri, KYK yurtlarında da çalışmaya başlarken son olarak ise okullarda görevlendirildi.

***

YASAL İŞLEM BAŞLATILACAK

Tüm bu protokollerin iptal edilmesini talep eden Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Başkanı Ömer Yılmaz, "Pedagoji biliminden uzak bu kişilerin çocuklarımızla yüzleştirilmesini istemiyoruz. Diğer taraftan okulun dışından gelecek kişi ve kurumlar öğrenci velilerinden izin alınmadan asla çocuklarımızla yüzleştirilmemelidir. Onların anlatıları ve dersleri ile yüzleşmemelidir. Bu konuda Öğrenci-Veli Derneği olarak tüm yasal işlemleri başlatacağımızı ve konunun arkasında olacağımızı paylaşmak istiyorum” dedi.