En son yapılan okul müdürleri atamasında belli cemaatlere yakın, hükümet yanlısı sendika üyeleri ve din dersi öğretmenleri yönetici

En son yapılan okul müdürleri atamasında belli cemaatlere yakın, hükümet yanlısı sendika üyeleri ve din dersi öğretmenleri yönetici olarak atandıkları gözlendi. İki yıldır Amasya Macit Zeren Fen Lisesi Müdürlüğü görevini yapan İmam Hatip Lisesi Meslek Dersi Öğretmeni Hüseyin Güneş, İl Milli Eğitim Şube Müdürlüğü’ne atanırken; yine din dersi öğretmeni İsmal Ayan Fen Lisesi’nin müdürlüğüne getirildi. Daha önce Bahçeler İçi İlköğretim Okulu Müdürü olan İsmail Ayan, ilde gerçekleştirilen çeşitli dini cemaat toplantı ve konferanslarda ön sıralarda yer alırken Sultan Beyazıt Camii avlusunda ilköğretim öğrencileri ile birlikte kermes düzenlemişti. Merzifon ilçesinde Eğitim-Bir Senli olan ve vekaleten müdürlük yapan on üç idareci bulundukları okullara asaleten atamaları yapıldı. 19 Ekim 2009 tarihinde gerçekleştirilen idareciler sınavına göre atandığı belirtilen müdürlerin, çeşitli ödül, takdir ve maaş ödülleri verilerek atanmak için gereken puanı bu şekilde tamamladıkları belirtildi.
TARİKATÇI RÜTBELENDİRMELER
Yapılan idareciler sınavının göstermelik olduğunu belirten Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli AKP iktidarının 2002 yılında iktidar olduğunda “Vekâleten bu iş olmaz, bu doğru değil” diye 1335 vekaleten çalışan idarecinin görevine bir gecede son verdiğini, ancak süreçte 25 bin düzeyinde vekaleten idarece atadığına dikkat çekti. Adıbelli, “Tarikat, cemaat formatından gelen, çoğu Eğitim-Bir Sen üyesi, din dersi öğretmenlerini idareci olarak atadılar. Daha sonra Diyanet İşleri’nde çalışan 16 bine yakın ilahiyatı bitirmiş din görevlisini Milli Eğitim Bakanlığı’na transfer ettiler ve bunların yüzde 80’i vekaleten olarak müdür, müdür yardımcısı, şube müdürü, milli eğitim müdürü oldular. Bu atamalar 2007-2008 eğitim öğretim yılında Danıştay’a açtığımız dava nedeniyle iptal edilmesine rağmen 25 bin kişi Türkiye genelinde vekâleten de olsa görevlerini yapmayı sürdürdüler” dedi.
26 Ocak 2010’da yapılan atamaların yöneticilik sınavı sonucuna göre yapıldığını ancak, vekâleten görev yapma, ödül, takdir, maaşla ödüllendirme gibi objektif olmayan kriterlerle yandaşlara atanmaları için artı puan verildiğine dikkat çeken Adıbelli, Bilecik Bozhöyük Öğretmen Lisesi müdürüne altı ay idareciliği sürecinde yedi defa teşekkür, takdir, maaş ödüllendirmesi yapıldığını belirtti.
“AKP’Lİ OLMAYANA BASKI BÜYÜK”
Adıbelli “Sendikalı sendikasız 100 bin kişi idarecilik sınavına girdi. Ancak, vekaleten idarecilik yapanlara artı bir puan verildi. Ayrıca milli eğitim müdürlerinin önerileri doğrultusunda yandaş idarecilere valilikler tarafından ödüller verildi ve idareci olarak atanmak için avantaj elde etmeleri sağlandı. Sınavla idareci alındı gibi gösterildi ancak, ödüllendirmelerle verilen artı puanlar eşitsizliğe neden oldu. Bu nedenle de Amasya ve Türkiye’nin dört bir yanında din kültürü ahlak bilgisi öğretmenleri, tarikat formatında yetişen öğretmenlerin çoğu karşımıza öğretmen olarak çıktı” diye tepki gösterdi.
AKP iktidarının ne Danıştay, ne de yargı kararlarını dinlediğini belirten Adıbelli, 700 bin çalışanı, 15 milyon öğrencisi ile milli eğitimin belli bir görüşün, cemaatin eline geçtiğini, Eğitim-Bir Sen’e Başbakan dahil tüm AKP’li bürokratlar tarafından kollandığını, AKP’li olmayanların yoğun baskı altında olduğuna dikkat çekti.