Okullaşmada beş il mercek altına alındı
Fotoğraf: AA

Nurcan GÖKDEMİR

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 6 yaşındaki çocuğun yıllar boyunca sistematik cinsel istismarı ile ilgili olayın ortaya çıkmasından sonra rehber öğretmenlerin saha çalışmasına başladığını bildirdi.


Özer, kız çocuklarının okullaşması sorununda Urfa, Diyarbakır, Antep, Adana ve İstanbul illerinin öne çıktığını söyledi. Bakan Özer, bir grup gazeteci ile mesleki eğitimdeki dönüşümü incelemek üzere ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni (MTAL) ziyaret etti. 6 yaşındaki kız çocuğunun yıllarca istismar edilmesiyle gündeme gelen kayıt dışı öğrenci konusuna dair konuşan Özer, şunları söyledi:

“Amacımız okullaşma oranlarını en kısa sürede yüzde 100’e çıkartmak. Bir öğrencimizi dahi kaybetmek istemiyoruz. Şu anda kayıt dışı ilkokul, ortaokul ve lisede yaklaşık 280 bin öğrenci var. MERNİS kayıt sistemini çok aktif şekilde kullanarak, çağrı merkezi kurarak tek tek ailelere ulaşarak eğitime dâhil etmeye çalışıyoruz. Tüm rehber öğretmenlerin sahada çalışması talimatı verdik.

Okul dışı kalan özellikle kız çocuklarının geri dönmesini sağlamak için çalışacaklar. Bir öğrencimizi bile kazanmak kâr diye düşünüyoruz. Bu alanda beş il öne çıkıyor, Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Adana ve İstanbul. Bu tek başına MEB’in yapabileceği bir şey değil, diğer bakanlıklar da dâhil olmalı.‘Çocukların ‘işçi olarak görüldüğü’ eleştirilerine rağmen teknik eğitimdeki çırak ve kalfa sayısı 159 binden 1 milyon 200 bine çıkartıldığını belirten Özer, şunları söyledi: “Mesleki eğitim okullarında kazanç sağlayan ve ailelerini geçindiren öğrenciler var. Eğitimde fırsat eşitsizliğinin kaynağı okul öncesi eğitimdir. Biz de bunun bilinciyle hareket ettik. 2000’li yıllarda 5 yaştaki okul öncesi eğitimde okullaşma oranı sadece yüzde 11 idi. Şu anda bu oran yüzde 99.”