Görevinden istifa etmeden AKP’den milletvekili adayı olan Milli Eğitim Bakanı Özer’in talimatıyla Ordu Spor Lisesi’nin adı yönetmeliğe aykırı şekilde değiştirildi.

Okulun adı yönetmeliğe aykırı şekilde değiştirildi

Berkay SAĞOL

AKP’nin Ordu Milletvekili Adayı olan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, geçen hafta partisinin Ordu Milletvekili Aday Tanıtım Toplantısı’na katılmasının ardından, Ordu’nun Altınordu ilçesinde bulunan Durugöl Şehit Bayram Gümüş İlkokulu’nu ziyaret etti. Seçim kampanyasının ilk durağının bir ilkokul olmasına gelen tepkiler sonrasında Özer’in talimatıyla şimdi de yönetmeliğe aykırı bir şekilde Ordu Spor Lisesi’nin adını değiştirildi.

Bakan Özer, Büyük Birlik Partisi (BBP) Ordu İl Başkanı Durmuş Zor'un talebi sonrası Ordu Spor Lisesi'nin adının değiştirilmesine yönelik çalışma başlattı. Bakan Özer'in talimatıyla Altınordu ilçesinde hizmet veren Ordu Spor Lisesi'nin adı Muhsin Yazıcıoğlu Spor Lisesi olarak değiştirildi. İsim değişikliğinin ardından okulun yeni isminin tabelası asıldı.

Millî Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma Ve Ad Verme Yönetmeliği’ne göre bir okulun adının değiştirilmesi şartının yer aldığını 15'inci maddede, “Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarına il millî eğitim komisyonu kararına dayalı olarak valilikçe, Diğer kurumlara ise il millî eğitim komisyonu kararına dayalı olarak valilik teklifi üzerine Bakanlıkça, verilir” ifadeleri yer alıyor.

‘Kurumlara verilebilecek adlar’ başlığıyla yazılan 16’ncı madde ise şu şekilde: “Kurumlara, bulunduğu yerleşim biriminin adı, Atatürk’e ait ad ve unvanlar ile tarihe mâl olmuş şahıs, yer, tarih ve olay adları, Şehitlik ve gazilik unvanlarına sahip olanların adları, Bilim ve teknoloji, kültür, eğitim, sanat, spor ve benzeri alanlarda önemli başarılar kazanmış kişilerin adları, Türk Cumhuriyetleri ve Türk topluluklarına ait kişi ve yerlerin adları ve Devlet büyüklerinin adları verilebilir.”

POPÜLİST BİR ANLAYIŞ

Eğitim Sen Ordu Şubesi tarafından yapılan açıklamada, “2022-2023 Eğitim-Öğretim yılında Yeni Ordu Stadyumu içerisinde eğitim öğretime başlayan Ordu Spor Lisesi’nin adının Milli Eğitim Bakanı ve AKP Ordu Milletvekili Adayı Mahmut Özer’in talimatıyla değiştirildi. Milli Eğitim Bakanlığı kurum açma, kapatma ve ad verme yönetmeliğine aykırı bir şekilde, seçim malzemesi yapılarak bir siyasi partinin talebiyle Muhsin Yazıcıoğlu olarak değiştirilmesini kabul etmiyoruz. Kurumlara ad verme yönetmeliği ortadayken, Ordu’nun yetiştirdiği birçok milli sporcu varken bir siyasi partinin genel başkanlığını yapmış siyasi bir figürün popülist bir anlayışla spor lisesine adının verilmesi yanlışından dönülmesini, okulun türüne ve şehrin özelliklerine uygun bir ismin verilmesini kamuoyunun takdirine sunuyoruz” denildi.