Tutku Gürol adlı öğrencinin İstanbul Kadıköy’de BirGün okuduğu için polis ekiplerince zorla karakola götürülmesine tepki yağdı. Siyasi parti ve sivil toplum örgütü başkanları olayın...

Tutku Gürol adlı öğrencinin İstanbul Kadıköy’de BirGün okuduğu için polis ekiplerince zorla karakola götürülmesine tepki yağdı. Siyasi parti ve sivil toplum örgütü başkanları olayın polis devletinde yaşadığımızı gösterdiğini belirtti.

DTP Eş Başkan Vekili Selahattin Demirtaş: “Olay utanç vericidir. AKP Hükümeti toplumun geldiği noktadan utanmalıdır. Başbakan Erdoğan, bir yurttaşının okuduğu gazete nedeniyle şiddete maruz kalmasının nedenini kamuoyuna açıklamalıdır. DTP olarak Birgün’ün ve okurlarının yanındayız.”

ÖDP MYK üyesi Alper Taş: “Arkadaşımızın böylesi bir uygulamaya maruz kalması devrimci ve kadın olmasıyla ilgilidir. Olay, polisin zihniyetini bir kez daha ortaya çıkartmıştır. Başta yasal işlemlerde olmak üzere arkadaşımızın yanındayız ve mücadelemizi sürdüreceğiz”

EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel: “Vatandaşları tekmeleyen, kurşunlayan ve ölümüne sebep olabilen polisin sınır tanımaz bir şekilde hak ihlalleri alanını genişlettiğini görüyoruz. Buldukları her fırsatta özgürlüklerin ve insan hakları alanlarının genişlediğini belirten devlet yetkililerin doğruyu söylemediğini bir kez daha görmüş olduk. Yaşanan sorun sadece genç arkadaşımızın ya da BirGün gazetesini değil, toplumun bütününü ilgilendiriyor.”

DSİP Genel Başkanı Doğan Tarkan: “Genç bir kadının BirGün gibi bir gazeteyi okuduğu için şiddete maruz kalması korkunçtur. Olay AKP’nin demokrasi anlayışını ve derin devletin varlığını gösteriyor”

Halkevleri Genel Sekreteri Ender Büyükçulha:“Yaşanan olay 12 Eylül dönemini dahi mumla aratacak kadar dehşet vericidir. Her fırsatta demokrasi dersi veren AKP Hükümeti’nin gerçek yüzü bir kez daha kendisini gösterdi. Hiç kimse polisin istediği gazeteyi okumak, polisin istediği gibi düşünmek ve davranmak zorunda değil”

Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay: “Başbakan Erdoğan’ın kendisine bağlı olmayan gazetelere ve gazetecilere ilan ettiği düşmanlık emniyet güçlerine cesaret vermektedir. Bir ülkenin başbakanı medyaya küfür ederse, polisi de özellikle muhalif basın ve okurları üzerinde böylesi baskılar uygular. Söz konusu emniyet görevlileri soruşturmaya uğramalı ve açığa alınmalıdır. İçişleri Bakanlığını ve Başbakanı göreve davet ediyoruz”

İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Hüsnü Öndül: “Bu olay polis devletinin pratiklerinden birini göstermektedir. İnsanların özgürlüğü, yaşam hakkı, işkence görmeme hakkı yok sayılıyor. Bu tip olayların sayısındaki artış herkese ‘nereye gidiyoruz?’ dedirtiyor.” Özlem Zorcan Ankara