Okuyarak, bilerek sahip çıkalım

Buse İlkin YERLİ

Çevrenin hunharca katledilmesi, doğanın beton uğruna yok edilmesi ve bunun yarattığı büyük yıkım. Dünyanın hemen her gün verdiği sinyaller duyulsa insanlığı nasıl bir sonun beklediği anlaşılacak. Yaşanan bu durumu bilim insanlarının kaleminden daha çok okumak daha yakından incelemek, olaylara farklı bir boyuttan bakmamızı sağlayabilir. Yayınevlerinin yakın zamanda çıkardığı çevre sorunu ve ekoloji alanındaki kitapları sizin için derledik. Sıcak yaz günlerinde belki içimiz daha da kararacak ama yine de okumalı.

Dr. Mustafa Başoğlu’nun kitabı “Yarın Dün Bugün/ Doğa ve İnsan Yok Oluşa Giderken” Su Yayınları’ndan çıktı. Psikiyatrist Dr. Başoğlu çalışmalarını çevre ve ekoloji alanında sürdürüyor. Başoğlu, son kitabında insanoğlunun kâr hırsının bizi götüreceği noktayı anlatıyor. Kitapta, dünde kalanlar için bir şeyin değiştirilemeyeceği aktarılıyor bugünkü durum özetleniyor.


SIRA ÇÖZÜMDE

Hakan Yurdanur’un derlediği İmge Yayınları’ndan çıkan “Siyasi Ekoloji” çok sayıda tanıdık ismin iklim krizine ilişkin farklı boyutları ele aldığı yazılarını bir araya getiriyor. Kitapta "İklim krizleri ve onların toplamı anlamına gelen ekolojik yok oluşun eşiğindeyiz. Eşikten atlamaya az bir zaman kala duruşumuzu siyasal ekolojik yönleriyle dile getirmeye çalıştık" deniliyor.

Amerikalı ekofeminist filozof ve bilim tarihçisi Carolyn Merchant’ın “Doğanın Ölümü: Kadınlar Ekoloji ve Bilimsel Devrim” kitabı Bilge Tanrısever’in çevirisiyle Otonom Yayınları’ndan çıktı. Kitap şu sözlerle tanıtılıyor: Merchant, ekofeminist bir perspektiften başlattığı bu çalışmasında insanın benlik, toplum ve kozmos algısını kalıcı bir biçimde dönüştüren Bilimsel Devrim’e dönüp bakıyor. Zira bu büyük dönüşümün yarattığı yeni ekonomik ve bilimsel düzen, hem doğa hem de kadınlar için can yakıcı bir öneme sahip. Doğa, kontrol edilip sonuna kadar sömürülmesi gereken bir kaynak olarak şekillenirken kaotikliği ve üretici gücüyle bir tehdit olarak algılanan kadınlar da tahakküm altına alınıyor. Felsefi, ekonomik, dini, çevresel ve toplumsal her alanda doğaya ve kadınlara dair yeni inşalar ilmik ilmik örülüyor. Bu inşaları alaşağı etmek belki de, Merchant gibi, bu ilmikleri tek tek söküp yenilerini atmakla mümkün.”

NASIL SÜRDÜRMELİ?

Editörlüğünü Müberra Mızıkacı’nın üstlendiği “Dünya Senin Ellerinde - Sürdürülebilir Geleceği Tasarlamak” kitabı bu alandaki yayınlarıyla dikkat çeken Yeni İnsan Yayınları’ndan çıktı. Yaşam savunucularının sürdürülebilirliğe ilişkin görüşlerini paylaştığı kitap “Küresel salgının hayatımızdaki yeri, gıda hakkı, toplumsal beslenme sistemleri ve mikroplastik gibi başlıklar “sürdürülebilirlik” odağında ele alıyor.