CHP İstanbul Milletvekili mimar Gökan Zeybek, İstanbul'da beklenen olası depremde, binaların sadece yüzde 5'inin yıkılması halinde 825 bin kişinin enkaz altında kalacağını belirterek, "Özellikle şunu söylemek istiyorum; İstanbul’da dere yatağında oturan var ise ve oturduğu bu binanın zemin güçlendirmesi yapılmamışsa bu bina büyük risk taşıyor demektir. Nerede yaşarsanız yaşayın, ilçe söylemiyorum riskin tam üstündesiniz demektir ve tedbir almanız gerekir. İstanbul ne yazık ki depreme hazır değil" uyarısı yaptı.

Olası İstanbul depremiyle ilgili uyarı: "Binaların yüzde 5'i yıkılsa 825 bin kişi enkaz altında kalır"
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

TBMM Deprem Komisyonu ve Bayındırlık, İmar Komisyonu CHP Sözcüsü ve İstabul Milletvekili Gökan Zeybek, olası İstanbul depremiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Aynı zamanda mimar da olan Zeybek, gazeteci Fatih Portakal'ın YouTube yayında yaptığı değerlendirmelerde, olası depremde İstanbul'daki binaların sadece yüzde 5'inin yıkılması halinde 825 bin kişinin enkaz altında kalacağını değerlendirmesi yaptı.

CHP'li Zeybek, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesindeki Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’nün yapmış olduğu çalışmalarla ilgili hep şunu söyledik; 'Türkiye bir deprem ülkesi. Türkiye’de 21 ilde ve 110 ilçede aktif faylar var. Aktif fayların geçtiği yerleri bırakın imara açmayı, mevcut şehir merkezlerinin fay hattına çok yakın olan yerlerinde hızlı bir biçimde yapı stokunun dönüştürülmesi gerekir' dedik. Anlatamadık, dinletemedik" dedi.

"ISRARLA DİLE GETİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

"Yine hem TBMM Genel Kurulu’nda hem de Deprem Komisyonu’nda çok sayıda konuşma yaptık" diyen Zeybek, "Mesela bunlardan bir tanesi de şu; 'Kanal İstanbul için öngörülen 60-65 milyar dolarlık kaynağı depreme ayırmış olsaydık ve çalışmalara başlasaydık çoğu insanın hayatını kurtaracak yapı stoğunu oluştururduk. Rakamlar korkutucu. Olası bir yıkıcı depremde İstanbul’un yüzde 5’inin yıkıldığını düşünürseniz 55 bin bina yıkılır. Çok iyimser bir düşünceyle yüzde 1’i yıkılsa, yıkılacak olan bina sayısı 11 bin. İstanbul’da ortalama bina başına yaşayan insan sayısının 15 olduğunu düşünürsek yüzde 1 yıkılırsa 160 bin İstanbullu’nun enkaz altında kalacağını söyleyebiliriz' dedik. Israrla dile getirmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

İstanbul'daki dere yataklarındaki yapıların riskli olduğunun altını çizen Zeybek, şöyle devam etti:

"Deprem konusunda İstanbul ile ilgili 2 senaryo var. Bir tanesi Adalar fayı. Diğeri Adalar’dan Tekirdağ’a kadar olan fay. Bunların ayrı ayrı kırılması durumunda 6 ila 7 arasında bir deprem olabilir. Ama ikisinin birlikte kırılması halinde yaklaşık 180 km’lik bir alanda Marmara Çukuru’nda 7.5 seviyelerinde bir meydana gelir ve bu durumda İstanbul’ un kuzeyine doğru olan ilçeleri de dahil olmak üzere bütün güçsüz yapılar, çürük zemindeki binalar çöker. Özellikle şunu söylemek istiyorum; İstanbul’da dere yatağında oturan var ise ve oturduğu bu binanın zemin güçlendirmesi yapılmamışsa bu bina büyük risk taşıyor demektir. Nerede yaşarsanız yaşayın, ilçe söylemiyorum riskin tam üstündesiniz demektir ve tedbir almanız gerekir.

İstanbul ne yazık ki depreme hazır değil. Peki hazır olabilir miydi? Şöyle bir rakam vereyim; İstanbul Ataşehir’de yapılan FinansKent için harcanan para İstanbul’daki riskli yapıların dönüşümüne harcansaydı binaların 3’te 1’i dönüşmüş olurdu. İstenseydi İstanbul hazır olabilir miydi? Cevabı sizlere bırakıyorum."