Ünlü kavramı epey değişti. Uzun süredir sosyal medyanın fenomenleri gerçek ünlülerden daha ünlü. Bu ünlülerin en büyük özellikleri ne kadar ünlü olduklarının net bir şekilde matematiksel karşılıklarının olması.

Ölçülebilir Ünlüler

Ünlü kavramı epey değişti. Uzun süredir sosyal medyanın fenomenleri gerçek ünlülerden daha ünlü. Bu ünlülerin en büyük özellikleri ne kadar ünlü olduklarının net bir şekilde matematiksel karşılıklarının olması. Takipçi sayıları sayesinde ne kadar kişiye ulaşabildikleri ve etki bırakabildikleri hesaplanabiliyor. Tamamen dijital dünyanın içerisinde sanal olarak ünlenmişler. Sosyal sorumluluk projelerine destek de oluyor, başlatıyor ve takip ediyorlar. Çok akıllı ve ne yapmak istediklerini gayet iyi biliyorlar. Bunun bir iş gibi görünmesi de ayrıca onları daha güçlü kılıyor. Zira ciddi projelerde, bütçeli işlerde bir çok firmanın tercih sebebi durumundalar. Son dönemin 'yeni nesil' fenomenleriyle görüştük.

Timur Akkurt / timurakkurt@teknosafari.com

***

Sadece eğlence değil sosyal sorumluluk videosu da çekiyorum

Eylül Öztürk / @memelimestan - Vine


Takipçi: 480 bin

Geçen yaz başı, kardeşimin tavsiyesiyle başladım. O sıralar kendimce eğlence amaçlı videolar çekiyor ancak paylaşmıyordum. Sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanıyordum. Vine'ı keşfettiğimde Twitter'ın videolusu olduğunu düşünüp çok sevdim. Yabancı Vine içeriklerini izleyip içeriğimi üretmeye başladım bir yıl bile olmadan bu noktaya geldim. Şu an 480 bin takipçim var. Hiçbir prodüksiyon veya video eğitimi almadım. İlk Vine'larımı görseniz..! İlk zamanlar zorlansanız da mesajınızı 7 saniyede vermeyi öğreniyorsunuz. Yani alaylıyım diyebilirim. Bir Vine çekmek için üç saat uğraştımı biliyorum.  Vine sayesinde tanıştığım pek çok kişi var. Örneğin bir ara videolarımın altına çok enteresan yorumlar yapan biriye tanışmıştım. Evime isimsiz mektuplar hala geliyor bu da beni biraz korkutuyor. Vine'ın da diğer sosyal mecralar gibi bir prime time'ı var. İnsanlar eve geldiklerinde ve yatmadan önceki o saat diliminde bakalım bugün neler olmuş diye giriyorlar. Bu yüzden gündüz de paylaşım yapsam da akşam saaterini tercih ediyorum. Bunlar sadece eğlence için değil. Gezi eylemlerinde ve sonrasında sosyal medyanın önemi anlaşıldı. İnsanların bir takım şeyleri paylaşabilmeleri, seslerini hiç tanımadıkları insanlara duyurabilmeleri lazım. Bu noktada Twitter nokta atışıydı. Şu anda bunun önünde bir engel olması geçekten çok üzücü. Geçen hafta uzaydan canlı yayın yapıldı bizse 2014 Türkiye'sinde bunları konuşuyoruz. Klasik medyanın yanında artık sosyal medya çok daha etkili. Bu mecra için çok fazla proje yapılıyor. Bizim de ciddi çalışmlarımız var. Yasaklar Vine'ı çok fazla etkilemedi şimdilik. Türkiye dışından da takipçilerim var ve burada birşeyler oluyorsa ve bunu anlatacak bir imkanım varsa, gönüllüyüm. Hem sadece internet yasaklarını protesto etmiyorum ki. Meme kanseri, otizmli çocuklar ile ilgili de farkındalık yaratsın diye videolar hazırlıyorum.


***

Twitter yasağı umrumda olmadı

Eray Efe / @argostroloji - Twitter /

Takipçi: 630 bin

Astrolog birinin burç yorumlarını görüp çok sıkılmamla başladı hikayem. Biraz dalga geçeyim diye tweet atmaya başladım. Küfürbaz bir adam olduğum için biraz argo oldu. Daha doğrusu Anadolu çocuğuyum, ne düşünüyorsam onu söylüyorum. Aslında biraz da ünlüler sayesinde oldu. Hande Yener, Serdar Gökalp, Ebru Polat benim attığım tweetleri retweet edince popüler olmaya başladım. Twitter ilk abone olduğunuzda size beş kişi öneriyor. Bu listeye böylelikle girdim ve takipçi sayım katlandı. İlk tweetimi iki yıl önce attım. Benden önce yani Taci Kalkavan, Pucca gibi isimlere ilk fenomenlere 'Friendfeed tayfası' denir. Ben o kadar eski olmasam da artık biraz sıkıldığımı itiraf edeyim. Bizde hemen taklitler başlar ya. Mahmustroloji, esmastroloji birçok böyle isimler görmeye başlayınca ara verdim biraz. Bir de Twitter'a siyasetin girmesi beni soğuttu biraz. Eskiden kimliğimi gizliyordum ama sonra taklitlerim çıkınca ben de ortaya çıkmak zorunda kaldım. Yasaklara gelince... Teknoloji çağında hiç etkilemeyecektir diye düşünüyorum. Yasaklandığı gün Twitter mesaj rekoru kırdı. İnsanlar bir şekilde oraya girip bunun çaresini bulacaklartır. Bence yanlış bir strateji. Beni etkilemediği gibi umrumda bile olmadı. Bu yasaklar ilgiyi büyütür. Yasaklarla birlikte üç dört projemiz hemen askıya alındı. Çözüleceğini ümit ediyorum.


***

Kaç sevgilimden ayrıldım bu yüzden

Sezgin Yılmaz / @sezyilmaz - Instagram

Takipçi:
730 bin

İki buçuk yıl önce başladım. Instagram'ı daha önceden indirmiştim ama sıradan bir fotoğraf filtreleme programı zannettiğimden kullanmamıştım. Sonra ben de fotoğraf yüklemeye başladım. Fotoğraflarımı neden beğenilmediğini düşünüp araştırdım. Aslında mantık çok basit. Vermeden alamıyorsun. Sen ünlü biri değilsen orada olduğunu farkettirmen gerekiyor. Bunun yolu başkalarını beğenip, yorum bırakmaktan geçiyor. Senin orada olduğunu farketmeliler. Neticede bir gazeteye çıkmıyor, dizide, fimde oynamıyorsun. İlk olarak bunu çözünce bir buçuk yıl bunlarla uğraştım. Sonra diğer portallarda olduğu gibi sen de oranın ünlüsü olmaya başlıyorsun.
Öncelikle iyi bir içerik üretmek zorundasın. İnsanların dikkatini çekecek bir içeriğin olmalı. Sana geldiklerinde orada kalmalılar.Fotoğrafı beğendirmek kolay. Önemli olan fotoğrafın altına yorum yazdırabilmek. Bunu yaptırabiliyorsan insanlarla bir bağ kurmaya başlıyorsun. Arkadaş ortamın da orada gelişmeye başladığı için seni anlayıp, aynı dili konuşan, paylaşan insanlarla bir arada olmak istiyorsun. Bir yerden sonra sen telefonunla ilgilenmeye başlayınca normal arkadaşların sıkılmaya başlıyor. "E birazda bize zaman ayırsana" demeye başlıyorlar. Kaç tane kız arkadaşımdan ayrıldım bu yüzden. Alarm kurarak üç saatte bir fotoğraf atıyordum, gecenin dört buçuğunda sürekli telefon ötmeye başlıyor. Kız arkadaşım "İşe mi gideceksin?" diye sorunca "Fotoğraf atacağım" diyordum. Kalıyor böyle karşında tabii. Instagram'da popüler sayfa üç saatte bir güncellenir. Koymak zorundasın fotoğrafını yoksa unutulur gidersin. Bu öyle bir iş ki bir keresinde bir markayla iş için New York'a gitmiştim. Benim orada oduğumu farkeden bir grup, enteresan bir süpriz hazırlamış. 2,5 milyon takipçili Newyorkcity hesabının sahibiyle birlikte Manhattan'ın üzerinde 45 dakikalık bir helikopter turu organize etmişler. Sadece Instagram için 45 dakika boyunca cep telefonuyla helikopterden fotoğraf çektik. Sosyal medyayı yasaklamak veya kapatmak çözüm değil. Tam tersi kullanmak için kışkırtıyorsun insanları. Merak etmeyen biri bile olsa "ne film dönüyor" diyerek bakıyor.