Vaka sayısı 100 bine dayandı ama Sağlık Bakanı Koca “Endişeye gerek yok, salgının sonu geldi” diyor. Hekimler ise aynı fikirde değil. TTB: Salgını kendi haline bırakan bakanlık politikaları yüzünden ölüyoruz!

Öldüren rahatlık

HABER MERKEZİ

Günlük vaka sayıları 100 bine dayanmışken “Endişeye gerek yok” diyen, Omicron’la pandemide sona gelindiğini iddia eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya tepki yağdı. Türk Tabipleri Birliği (TTB), “Hiçbir önlem almayan, salgını kendi haline bırakan Sağlık Bakanlığı’nın halkı sağlığını önemsemeyen politikaları nedeniyle ölüyoruz” açıklaması yaptı.


Türkiye’de günlük vaka sayısı 29 Ocak akşamında 94 bin 783 olarak açıklandı. Aynı gün 174 kişi ise Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Bu verilerin açıklanmasından hemen sonra sosyal medya hesabından tuhaf açıklamalarda bulunan Bakan Koca, vaka sayılarındaki artışın “umut kırıcıymış gibi anlaşılmaması” gerektiğini öne sürdü. Virüsün eski gücünde olmadığını, salgının endişe verici döneminin artık geride kaldığını iddia eden Koca, “Artan vaka sayıları konusunda sağlık bakanınız olarak yüksek sesle söylüyorum. Endişe etmeyiniz. Hastalık eski günlerindeki gücünde değil. Grip olan vatandaşlarımızın sayısını günlük olarak ilan etsek benzer manzaralarla karşılaşırız. Müsterih olunuz” ifadelerini kullandı.

ÖLÜYORUZ!

Koca’nın bu sözleri, pandeminin başından bu yana virüsle kelle koltukta mücadele eden hekimleri, bilim insanlarını isyan ettirdi. TTB’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“İkinci yılını geride bıraktığımız pandemide en yüksek vaka ve ölümlerin görüldüğü, yeni pikin ortasında Sağlık Bakanı ‘Endişelenmeye mahal yok’ dedi. Hiçbir önlem almayan, salgını kendi haline bırakan Sağlık Bakanlığı’nın halk sağlığını önemseyen politikaları nedeniyle ÖLÜYORUZ. Çağrımız yurttaşlara: Kırılgan gruplar başta olmak üzere aşısız/hatırlatıcı dozu eksik aşılı herkesi aşı olmaya, kendi sağlıklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz.”

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da sosyal medya paylaşımlarıyla Bakan Koca’ya tepki gösterdi. “Gerçekten endişeye gerek yok mu?” diye soran Ceyhan, “Endişeye gerek yok, virüs eski gücünde değil” şeklinde açıklamaların ve önlemlerin kaldırılmasının ciddi sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Ceyhan, şöyle yazdı: “Salgını kendi haline bırakmak, alınabilecek bütün önlemleri almamak, her gün 200 ölüme ve yaşayanlarda çok sayıda sakatlığa yol açıyor. Ekonomik ve sosyal gerekçeler, sağlığın önüne konamaz. İnsanlığın birinci hakkı sağlıklı yaşamaktır. Omicron geçirenlerde uzun sürede hangi sorunların ortaya çıkacağını bilmiyoruz. Ciddi kalp damar ve sinir sistemi sorunları gelişebilir.”

olduren-rahatlik-974700-1.



GARANTİSİ Mİ VAR?

Omicron’un son varyant olduğu yönündeki savı da eleştiren Ceyhan, “Bunun bir garantisi mi var? Bazı ülkelerde vaka sayılarının azalmaya başlaması salgının biteceğini göstermez. Şimdiye kadar dört dalga yaşadık, her dalganın bir iniş kolu vardı. Pandemi bitiyor dediler, bitti mi? Virüsün bulaşını bu kadar kolaylaştırırsak, yeni varyantların gelişmesi de kolaylaşacaktır” dedi.

Prof. Dr. Ceyhan, “Pandemi devam ettikçe halka moral vermek için durumun iyi olduğunu söylemek, insanların daha uzun süre hastalıkla ve ölümle birlikte yaşamasına, yakınlarının kaybına, endişeyle beklemelerine yol açar. Umarım bu yaklaşımı yeniden değerlendiririz” ifadelerini kullandı.

OMICRON GRİP DEĞİL!

Ege Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Işıkgöz Taşbakan, yeni varyantların ortaya çıkmaya devam edeceğini vurguladı. DHA’ya konuşan Taşbakan, "Uzunca bir süre bu varyantlarla uğraşacağız. İzlem altında olan varyantlar da var. 'Omicron'dan sonra karşımıza hangisi gelecek bilmiyoruz ama bir süre daha Covid-19'un devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.

Omicron'un grip gibi geçtiğine dair bir düşüncenin hâkim olduğuna dikkat çeken Taşbakan, “Bu doğru değil; çünkü şu anda yoğun bakım servisleri dolu. Yoğun bakım servislerinde özellikle hassas gruptaki hastalarımız yatıyor. Ölüm oranları bu gruplarda yüksek. Bu nedenle basite indirgememiz lazım. Sağlıklı ve aşılı kişilerde çok ağır hastalık yapmıyor ama risk gruplarındaki ölüm oranlarını azımsamamız gerekiyor” uyarısını yaptı.

SON DEMEK İÇİN ERKEN

Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nden (UNAM) Doç. Dr. Urartu Şeker de "Pandeminin sonunu Omicron varyantı getirecek demek için hâlâ çok erken” ifadelerini kullandı. Omicron'un sanıldığı gibi virüsün ilk mutasyonlarından Alfa ya da Delta varyantı ile aynı koldan gelmediği belirten Şeker, bu nedenle Omicron'a bağlı yeni bir varyant ortaya çıkmasının çok yüksek bir ihtimal olduğuna işaret etti.

Bulaş durdurulmadığı sürece varyant oluşumunu engellemenin mümkün olmadığını vurgulayan Doç. Dr. Şeker, “Oluşan varyantların sonucu nasıl olacak? Onu da şu an bilmiyoruz. Şu anda pek çok önlemin gevşetilmesi ile beraber kişisel önlemlere daha az dikkat eder olduk. Bu da belki de kliniği bakımından çok daha kötü sonuçlara neden olan yeni bir varyant gelme riskini de doğuruyor" şeklinde konuştu.

***

‘Covid ölümlerinin nedeni iktidar’

Sağlık Bakanı Koca’ya bir tepki de ana muhalefet partisinden geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Covid-19 ölümlerinin 15 Ağustos’tan beri 150’nin altına hiç düşmediğine dikkat çekerek, “Böyle bir tabloyla salgının başından beri ilk defa karşılaşıyoruz. T üm Covid ölümlerinin sebebi Sağlık Bakanlığı ve iktidardır” dedi.

İlgezdi, yazılı açıklamasında, bakanlığın bilimsel ve dünyanın tercih ettiği yöntemlerden uzak süreç yönetimi nedeniyle her gün dört otobüs dolusu insanın öldüğünü vurguladı. Buna karşın bakanlığın algı oyunlarıyla iyimser bir tablo çizdiğini belirten İlgezdi, “Sağlık Bakanlığı önleyebileceği ölümleri sadece seyrediyor. Hastaların vebali bakanlığın üzerindedir” ifadelerini kullandı.

Ülkede 15 Ağustos’tan bu yana 34 bin 40 kişinin yaşamını yitirdiğinin altını çizen İlgezdi, şunları kaydetti: “15 Ağustos’tan beri günlük ortalama 202 yurttaşımızı yitiriyoruz. Sayın Bakan ‘Endişe etmeyin, hastalık eskisi kadar güçlü değil’ derken bunu unutuyor galiba. Geçen yılki toplam ölümlerin en az yüzde 14’ü Covid nedeniyle gerçekleşti. urttaşlarımızın ölümüne sebep olanlar bu politikayı tercih edenlerdir.”

Bilim Kurulu’nun önerisine rağmen hızlı test konusunda hiçbir çalışma yapılmadığına da dikkat çeken İlgezdi, “Almanya için en güvenilir hızlı testleri biz veriyoruz” diye övünen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Sağlık Bakanı Koca’ya şu soruları yöneltti: “Hızlı testler neden bizim ülkemiz, bizim vatandaşlarımız için kullanılmıyor? Sizin gözünüzde Almanya vatandaşları bizim vatandaşlarımızdan daha mı değerli?"