Şırnak sınırındaki canlı kalkanlar eylemini sürdürürken, asker ve polisin engeline takılan Çukurca yürüyüşüne dün devam edildi.

Şırnak sınırındaki canlı kalkanlar eylemini sürdürürken, asker ve polisin engeline takılan Çukurca yürüyüşüne dün devam edildi. Hakkari'den Çukurca'ya doğru yola çıkan Barış Anneleri İnisiyatifi, 17 Ağustos'ta 9 asker ve 1 korucunun yaşamını yitirdiği patlama yerine barışın sembolü olarak beyaz tülbent bıraktı.
Anneler adına patlama yerinde açıklama yapan Leyla Duman, yaşanan çatışmaların ve can kayıplarının sorumlusunun Başbakan Tayyip Erdoğan ve AKP hükümeti olduğunu söyledi.
‘SAVAŞ, HEPİMİZİN YÜREĞİNİ YAKIYOR’
Duman, akan kanın ve gözyaşının durması için bedenlerini siper edeceklerini belirterek, asker annelerine çağrıda bulundu:
"Yaşanan bu savaşın sorumlusu Erdoğan ve AKP hükümetidir. Burada yaşanan savaşta hepimizin yüreği yanıyor. Bir tarafta askerler bir taraftan gerillalar ölüyor. İkisi de bizim oğullarımızdır. Bu mübarek Ramazan ayında bu yaşamların yitirilmesi hepimizi üzüyor. AKP hükümeti isterse bu kanı durdurabilir. Bizler bugün bu kanın durması için bedenimizi kalkan yapacağız. Biz artık bu kanın akmasını istemiyoruz. Buradan çağrıda bulunuyoruz. Asker anneleri de bizim gibi seslerini yükseltsinler ve gelip bizlere katılsınlar. Onlarında yüreklerinin yandığını biliyoruz. Bizler de onlara üzülüyoruz. Bakın burada 10 can gitti bunun sorumlusu Tayyip Erdoğan'dır. Burada yaşamını yitirenlerin annelerinin acılarını anlıyor ve paylaşıyoruz."

Geceyi askeri mevzide geçirdiler

BARIŞ Anneleri İnisiyatifi öncülüğünde başlatılan "Canlı Kalkan Yürüyüşü" sınır ötesi hava harekatının kesilmediği Federal Kürdistan Bölgesi sıfır noktasına dayandı. Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlı boşaltılmış olan Zevyan Köyü'nün Deri Davetiya ve Deri Berkur tepeleri arasındaki bölgeye gelen canlı kalkanların eylemi dün ikinci gününe girdi. Diyarbakır, Urfa, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak ile ilçelerinden gelen çoğu kadın binlerce kişi geceyi, Federal Kürdistan Bölgesi'nin Zavite bölgesi ile sınır karakolu arasındaki dağ yamacında geçirdi. Battaniyeleri ve yiyecekleri ile tek sıra halinde sınır noktasına yürüyen canlı kalkanlar, sınır karakolunun aşağı yamacında bulunan askeri mevzilere yerleşmek için gelen askerlerle karşılaştı. Aniden canlı kalkanları karşısında gören askerler barikat kurarak hazır olda beklerken, "Kırma kolu çek, el bombası hazırla" komutunun verilmesi dikkat çekti. Bir süre kitle ile karşılıklı bekleyen askerler, mevzilerine yerleşmeden karakola geri döndü.
Eylemin devam ettiği sırada sınır karakoluna asker sevkıyatı yapıldı. Skorsky helikopterlerle yapılan askeri sevkıyat canlı kalkanlar tarafından yuhalanırken, "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganıyla tepki gösterildi.


Barış talebine polis müdahalesi

ELÇİN YILDIRAL - BURÇİN GÖNÜL

BÖLGEDE artan operasyonlara karşı “Barış” ın sesini yükseltmek için İstanbul Demokratik Kent Konseyi üyelerine polis müdahale etti.
Dün sabah saatlerinden itibaren Taksim Meydanı’nı ve BDP İl Binası’nı abluka altına alan polis, meydandaki çiçekçilerin önünde toplanan yaklaşık 200 kişilik grubun basın açıklaması ve yürüyüş yapmasına izin vermedi. Polisin gruba müdahalesi üzerine grup trafiği kapatarak oturma eylemi yapmak istedi. Polisin engeli üzerine bir barış annesi kitlenin içinden çıkarak araçların önüne oturdu. Zafer işareti yaparak “Artık yeter, bu savaş bitsin. Çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz. Katil Erdoğan Somali’ye gitme Kürdistan’a gel” diye slogan attı. Çevik kuvvetin barış annesini yerden kaldırıp gözaltına almak istemesi üzerine eylemciler araya girdi. Annenin gözaltına alınmasına izin vermeyen eylemciler, ara sokaklardan meydana çıkmak için yürüyüşe geçti.  Taksim ve Tarlabaşı’na çıkan tüm sokaklara barikat kuran polis, eylemcilerin meydana çıkmasına izin vermedi. Polis gaz bombalarıyla eylemcilere müdahale etti. Çok sayıda gözaltı oldu. Polis helikopterlerinin ise Taksim üzerinde sürekli uçuş yapması dikkat çekti.
BASIN AÇIKLAMASINA DA GAZ BOMBASI
Bu arada BDP İl Binası önünde bir araya gelen ve aralarında BDP milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Gültan Kışanak ile İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin Taksim'e gitmelerine izin verilmedi. Polisin yolu açması için vekillerle yetkililer arasında uzun bir süre tartışma yaşandı.  Yaşanan tartışmanın ardından BDP Milletvekili Gültan Kışanak ve Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Milletvekili Levent Tüzel katılımıyla BDP İl Binası önünde açıklama yapıldı. Levent Tüzel’in açıklamasının ardından dağılan kitleye polis gaz bombasıyla yeniden müdahale etti. Gültan Kışanak , başbakana seslenerek “Askeri operasyonlarda ısrar edilmesinin ülkeyi kan ve gözyaşına boğacağını, kaosa sürükleyeceğini belirterek Kürt sorununda diyalog ve müzakere yolunu açın” dedi.
Aynı saatlerde bir grup da İstiklal Caddesi’nde toplanarak “Şehitler ölmez, vatan bölünmez” sloganını attı.

Bombardımanda, ikisi çocuk 6 sivil öldürüldü

Türkiye'nin Kandil’e yönelik hava harekatı dün de sürdü. TSK'nin savaş uçaklarından atılan bombaların, Kortek-Ranya yolu üzerinden geçen sivillere ait iki araca isabet ettiği öne sürüldü. Edinilen bilgiye göre, bombardımanda ilk belirlemelere göre, 2'si çocuk 6 kişi yaşamını yitirdi.
TSK'nin, Kuzey Irak'a yönelik hava operasyonu 5. gününe girerken, öğle saatlerinde Kandili bombalamaya başlayan uçaklar sivilleri hedef aldı. Saat 12:30 sularında başlayan bombardımanda, Peşdar'ın Şengeser bölgesine bağlı Kortek alanında sivillerin bulunduğu hareket halindeki iki araç bombalandı. Araçların imha olduğu saldırıda ilk belirlemeye göre 2'si çocuk 6 kişi yaşamını yitirdi.
Kandil’in Kortek ve Surede bölgelerine yönelik, 10 üzerinde uçağın katıldığı bombardıman gün boyunca sürdü.
124 KÖY BOŞALTILDI
TSK'nin hava harekatı nedeniyle 124 köyün boşaltıldığı bildirildi. Rudaw gazetesinin geçtiği habere göre, 17 Ağustos’tan bu yana devam eden hava harekatı nedeniyle Dihok’a bağlı Amedi’ye bölgesinde 117 köy boşaltıldı. Bunun yanı sıra, Kandil ve Sidekan bölgesinde ise 7 köyün boşaltıldığı belirtildi. Köylerin boşaltılması bayramdan sonra operasyonların kapsamının genişletileceği yorumlarına neden oldu.