Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram: Binlerce insanın ölümüne neden olmuş termik santralların havayı kirleterek daha fazla kişiyi öldürmesine izin verilmek istenmesi bilimsel ve insani açıdan kabul edilemez

‘Ölüm izni’ iptal edilsin!

KARDELEN TATAR

Türk Toraks Derneği, bir açıklama yayınlayarak filtresiz 13 termik santralın faaliyetlerini sürdürmesi için ek süre tanınması düşüncelerine tepki gösterdi. Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nilüfer Aykaç, “Söz konusu termik santrallerin yer aldığı bölgelerin 2019 yılındaki hava kirliliği incelendiğinde, bu bölgelerin tamamında hava kirliliği sınır değerlerinin aşıldığı görülmektedir. Avrupa Birliği ölçülerinin yılda en fazla 35 gün sınır aşılmasına izin verdiği hatırlandığında Türkiye’nin bugün itibariyle yaşadığı kirlilik düzeyinin ne kadar yüksek ve ürkütücü olduğu anlaşılabilir.” açıklamasını yaptı.

Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram ise, “Bütün veriler hâlihazırdaki kirlilik düzeyinin oldukça zararlı bir aşamada olduğunu göstermektedir ve bu durumda hükümetimizin gerekli önlemleri hızla ve etkili bir şekilde alması gerekmektedir. Böyle bir aşamada, TBMM Genel Kurulu’na sunulan öneri ile şimdiye kadar binlerce insanın ölümüne neden olmuş santrallerin havayı kirleterek insanları öldürmesine izin verilmek istenmesi bilimsel ve insani açıdan kabul edilebilir değildir.” dedi.
Bayram, “Her insanın sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürme hakkı olduğunu savunan Türk Toraks Derneği, bunun için akciğer sağlığının ve doğanın korunmasının zorunlu olduğunu bilerek termik santrallerin TBMM’nin önceki kararı uyarınca hemen kapatılmasını, hava kirliliğini yaşamla bağdaşmaz boyutlara ulaştıracak olan bu ‘ölüm izni’nin acilen iptal edilmesini talep etmektedir.” diyerek Türk Toraks Derneği’nin konuyla ilgili talebini kamuoyuyla paylaştı.